11:16 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Erjavec: Ako EU ne može prisiliti Hrvatsku, hoće sud

-

-

Foto: - / -

Ako Komisija ne može primorati Hrvatsku da poštuje i implementira arbitražnu presudu, onda će to učiniti sud EU-a, kazao je Erjavec.
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je čuđenje stajalištem predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je u Europskom parlamentu granični prijepor Slovenije s Hrvatskom proglasio bilateralnim pitanjem, te izjavio da će Slovenija, ako Hrvatska ne promjeni stajalište kojim odbija arbitražnu presudu, posegnuti za pravnim sredstvima.

Čudi me što je Juncker kazao da je to bilateralno pitanje jer je to zapravo problem Europske unije i vladavine prava, kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju.

Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu i ne želi ju implementirati, čime krši pravila EU-a, kazao je Erjavec, najavljujući da će Ljubljana ako ne dođe do promjene tog stajališta uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu.

Ako Komisija ne može primorati Hrvatsku da poštuje i implementira arbitražnu presudu, onda će to učiniti sud EU-a, kazao je Erjavec, dodavši da rješavanje spora Slovenije i Hrvatske arbitražom može biti model za rješavanje graničnih prijepora na Balkanu, tijekom pristupnih pregovora s tim državama.

Erjavec je kazao da Hrvatska ima neriješena granična pitanja sa svim susjednim državama, osim s Mađarskom, dok Slovenija ima samo s Hrvatskom.Erjavec: Dok ne implementira arbitražnu odluku RH neće u Schengen

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!