16:52 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Erjavec ne odustaje - MVEP: Hrvatska će znati odgovoriti

-

-

Foto: - / -

Slovenija bi već krajem veljače mogla Europskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske. Ako Slovenija pokrene postupak, RH će znati na to odgovoriti, stoji u priopćenju MVEP-a.
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je uvjerenje da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište prema arbitražnoj presudi i najavio da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom.

Slovenija bi već krajem veljače mogla Europskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske koja ne poštuje arbitražnu presudu i pripadnu dokumentaciju. Komisija bi tada imala tri mjeseca vremena da odluči hoće li sama pokrenuti mjere kojima će Hrvatsku primorati na implementaciju presude ili će Slovenija nastaviti sama postupak protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu, rekao je Erjavec.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova priopćili su da neprihvaćanjem arbitražne odluke, odnosno njezinim neprovođenjem iz jasnih razloga Hrvatska ne krši odredbe pravne stečevine, odnosno pravo Europske unije.

Stoga ne vidimo ni razloga ni povoda za slovensko pokretanje bilo kakvog postupka protiv Hrvatske pred Sudom Europske unije. Međutim, ako Slovenija ipak pokrene neki postupak, Hrvatska će znati na to odgovoriti, stoji u priopćenju.

Slovenija inzistira na primjeni arbitražne presude no Hrvatska se povukla iz procesa pošto je Ljubljana kompromitirala postupak pred sudom u Den Haagu te sada traži da granični spor riješi bilateralnim pregovorima. 

Na Erjavca je reagirao i premijer Andrej Plenković. Plenković: Ne trebam slovenski zakon, znam gdje je hrvatska granica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!