Erumpirao vulkan na španjolskom otoku La Palmi, vlada prije evakuirala ranjive

17:21 / 19.09.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Erumpirao vulkan na otoku La Palmi

Erumpirao vulkan na otoku La Palmi

Foto: Borja Suarez / REUTERS

Danas je erumpirao vulkan na španjolskom kanarskom otoku La Palmi, objavila je vlada koja je netom prije evakuirala 40-ak nemoćnih osoba i neke domaće životinje slijedeći upozorenje znanstvenika.

Golemi stup dima uzdignuo se nakon erupcije u 15.15 prema lokalnom vremenu u nacionalnom parku Cumbre Vieja. Prethodno su znanstvenici zabilježili niz potresa jakosti do 3,8 po Richteru, priopćio je španjolski nacionalni geografski institut (NGI).

Stariji i nemoćni, te životinje s farmi evakuirani su iz mnogih mjesta, uključujući Las Manchas, Fuencaliente, La Bombilla, El Remo i Puerto Naos, priopćila je vlada Kanarskih otoka.

U evakuaciji su pomagali i vojnici, objavilo je ministarstvo obrane.

Na otoku je trenutačno na snazi drugi od četiri stupnja uzbune te nije naređena opća evakuacija 35.000 ljudi koji žive u blizini vulkana.

- Potresi postaju sve snažniji i magma se ustrajno primiče površini. Budući da postoji rizik od erupcije, vlasti su odlučile evakuirati neke ljude, rekao je prije glasnogovornik instituta za vulkanologiju Kanarskih otoka.

Nakon što su znanstvenici zabilježili 4000 podrhtavanja tla u nizu, vlasti su 14. rujna oglasile tzv. žutu uzbunu, drugu od četiri razine.

Ljudima je također preporučeno da imaju spremljene ruksake s nužnim stvarima, poput lijekova i ostalog te mobilne telefone.

Prva zabilježena erupcija na La Palmi dogodila se 1430., navodi NGI.

U posljednjoj erupciji 1971. jedan je muškarac poginuo kada je snimao fotografije tekuće lave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!