ESLJP: 12.000 eura odštete državljaninu RH

07.03.2023.

16:17

Autor: Hina/E.P.C.

ESLJP dosudio odštetu državljaninu RH

ESLJP dosudio odštetu državljaninu RH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski sud za ljudska prava dosudio je odštetu od 12.000 eura uhićeniku koji je Hrvatsku tužio za povredu prava na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja nakon što je uhićen zbog napada na policajca.


Kako je izvijestio ured hrvatske predstavnice pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, riječ je o podnositelju uhićenom 2011. jer je pijan na javnom mjestu nasrnuo na policajca. Odveden je u policijsku postaju gdje ga je pregledao liječnik te je utvrdio da ima posjekotinu iznad oka. Dok je uhićenik tvrdio da su ga na putu do postaje pretukli policajci, policija je navela da je vezan tzv. lisicama iskočio iz policijskog kombija i glavom udario u tlo.


Sljedećeg dana pušten je iz postaje nakon otrežnjenja te je otišao na liječnički pregled gdje je utvrđeno da je imao slomljeni nos i rebro te modrice ispod oba oka, na obje nadlaktice i lijevoj strani tijela.


Protiv njega je pokrenut bio pokrenut prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira, a nakon toga i kazneni postupak zbog napada na službenu osobu.


U kaznenom postupku istaknuo je da ga je pretukla policija pa je sud naložio vještačenje. 

Vještak je utvrdio da je moguće da je podnositelj sve navedene ozljede zadobio prije prvog liječničkog pregleda u policijskoj postaji, ali kako je moguće da ih je zadobio i kasnije. Utvrdio je međutm kako u svakom slučaju podnositelju nije moglo puknuti rebro na način na koji je to opisala policija.


Podnositelj je osuđen u kaznenom postupku, a po njegovoj žalbi drugostupanjski je sud utvrdio da nije nadležan preispitivati njegove ozljede jer je predmet tog postupka napad na službenu osobu u kojem je bio okrivljenik.


Ustavni sud odbio mu je ustavnu tužbu ne osvrćući se na prigovore o zlostavljanju.


ESLJP je utvrdio da Hrvatska nije pružila uvjerljive dokaze da je podnositelj ozlijeđen na drugi način nego kako je on opisao, pri čemu se oslonio i na nalaz vještaka. Također je utvrdio da ni jedno hrvatsko tijelo nije utvrdilo uzrok ozljeda.


Europski sud za ljudska prava podnositelju je dao za pravo i da hrvatska tijela nisu provela učinkovitu istragu navoda o zlostavljanju, iako je njegove ozljede vještačio vještak, jer je vještačenje pribavljeno u sklopu kaznenog postupka, a ne nezavisne istrage.


Uz 12.000 eura odštete zbog povrede zajamčenih prava, konačnom presudom, podnositelju je dosuđena i naknada od 3000 eura zbog troškova postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!