08:38 / 16.12.2020.

Autor: T.D./Hina

ESLJP nije nadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske oko Ljubljanske banke

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Ovaj međudržavni spor odnosi se na potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim tvrtkama na temelju zajmova danih u vrijeme bivše Jugoslavije.
Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u srijedu se proglasio nenadležnim za gotovo 430 milijuna eura tešku tužbu Slovenije protiv Hrvatske u međudržavnom sporu oko Ljubljanske banke, objavio je sud.

Ovaj međudržavni spor odnosi se na potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim tvrtkama na temelju zajmova danih u vrijeme bivše Jugoslavije.

Hrvatska zastupnica pred sudom Štefica Stažnik objasnila je da je Ljubljanska banka pred hrvatskim sudovima od 1991. pa nadalje pokrenula brojne parnične postupke radi naplate neplaćenih i dospjelih potraživanja po kreditnim zajmovima i jamstvima odobrenim hrvatskim tvrtkama koje posluju većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Slovenija se u tužbi pozivala na višestruke povrede Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan odlučiti o ovom zahtjevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija, u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenskog Fonda za sukcesiju.

Zagreb je ustrajao u tvrdnji da ESLJP nije nadležan odlučivati o zahtjevima vladinih organizacija niti je namjera Konvencije štititi financijske interese država već pojedinaca i nevladinih organizacija koje su žrtve povreda Konvencije upravo od strane država.

Plenković: Odluka ESLJP-a vrlo pozitivna i dobra za Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković rekao je da je odluka Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) "vrlo pozitivna i vrlo dobra" te očekuje da će dvije susjedne zemlje nastaviti rješavati sva otvorena pitanja.

Plenković je zahvalio Štefici Stažnik koja je argumentirala stavove Hrvatske pred sudom.

Ne očekuje pogoršanje odnosa sa Slovenijom, već nastavak rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjednom zemljom.

- Mislim da je prošlo ispod radara koliko smo premijer Janša i ja i naši timovi razvili jedan vrlo visoki stupanj dobrih odnosa, odnosa povjerenja, smirenog rješavanja svih pitanja, rekao je Plenković.

Hrvatska sa Slovenijom osim "par rezidualnih pitanja" oko Ljubljanske banke, razgraničenja na moru i nuklearne elektrane Krško, nema drugih otvorenih pitanja, istaknuo je premijer pa misli da "nema ništa logičnije, nego da sa Slovenijom stvorimo izvanredne odnose".

Plenković je podsjetio da je slovenski premijer Janez Janša prošli tjedan predstavljao Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća i misli da su time poslani "vrlo jasni, čvrsti i prijateljski" signali.

Slovenska vlada želi bilateralno rješenje za tražbine LB-a u Hrvatskoj

Slovenska vlada izrazila je žaljenje što se Europski sud za ljudska prava (ESLJP) proglasio nenadležnim za tužbu Slovenije protiv Hrvatske vezanu za potraživanja Ljubljanske banke (LB) prema hrvatskim poduzećima, te najavila da će to pitanje nastojati s Hrvatskom riješiti u bilateralnima razgovorima.

Kako je vlada Janeza Janše popodne navela u priopćenju za javnost, Slovenija izražava žaljenje konačnom odlukom europskog suda da se za tu tužbu proglasi nenadležnim, a problem će nastojati riješiti u izravnim razgovorima s Hrvatskom.

- Slovenija će se unatoč ovakvoj odluci i dalje truditi da se na političkoj razini i i u diplomatskim kontaktima postigne dogovor o rješenju za potraživanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, navedeno je u priopćenju vladinog ureda za komunikacije (UKOM).

Slovenija je u tužbi Europskom sudu za ljudska prava tražila da joj se dosudi 430 milijuna eura, kolika je po ocjeni revizijske kuće visina tražbina LB-a prema hrvatskim poduzećima koja je nekad kreditirala u Hrvatskoj, navodeći da su joj hrvatski sudovi pred kojima je podnosila zahtjeve do svoje imovine, ali i izvršna vlast, onemogućavali da do tih sredstava dođe.

Ljubljana razočarana odlukom o nenadležnosti ESLJP-a za tužbu protiv Hrvatske

U Ljubljani vlada razočarenje odlukom suda u Strasbourgu, a u medijima prevladava ocjena da je ta odluka nepravedna prema Sloveniji.

Slovenski radio podsjeća da se nenadležnim za granični bilateralni spor dviju država proglasio i Sud Europske unije, dok je na tužbu hrvatskih i bosansko-hercegovačkih štediša Ljubljanske banke Europski sud za ljudska prava donio presudu koja je njima bila u korist, pa je Slovenija trebala vratiti njihovu blokiranu štednju iz vremena bivše SFRJ.

Nekadašnji predstavnik Slovenije za "pitanja sukcesije" bivše SFRJ France Arhar kazao je za Slovenski radio da je Slovenija obeštetila štediše prema presudi suda iz Strasbourga. To je napravljeno iako se Hrvatska, po njegovu tumačenju, bila obvezala zaustaviti postupke protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima oko tzv. "prenesenog" dijela štednih depozita hrvatskih građana, a onda taj dogovor "nije poštovala", pa je sporove pred sudovima nastavila.

Nekadašnji pak ministar gospodarstva Metod Dragonja kazao je za Slovenski radio da se je pokazalo kako je loše ako se države kakva je bila SFRJ raspadnu bez sporazuma o sukcesiji, kako se je to u ovom slučaju dogodilo, te je Slovenija razrješenjem slučaja prava i obveza Ljubljanske banke na kraju bila zakinuta jer je to sukcesijsko pitanje.

Profesorica za pravo EU-a na Pravnom fakultetu u Mariboru Janja Hojnik kazala je za medije da je odluka o sudskoj  nenadležnosti za tužbu države protiv države u slučaju Ljubljanske banke bila "očekivana", ali da se s njenom argumentacijom ne može u cijelosti složiti.

Sud u Strasbourgu prihvatio je hrvatske argumente i zauzeo stajalište da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija, već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava zajamčenih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prema pravu Europske unije takvo ograničenje državne tužbe ne postoji. Sud EU-a je već više puta naglasio da nije važno poziva li se fizička ili pravna osoba na neka temeljna prava, te jesu li ili nisu povezane s državom  pravne osobe koje se pojavljuju na sudu, navela je Hojnik u izjavi za medije, te pojasnila da se u odluci o nenadležnosti za  slovensku tužbu protiv Hrvatske  ESLJP pozvao na svoj statut i međunarodnu konvenciju o ljudskim pravima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!