Tužio Hrvatsku zbog epidemioloških mjera, Europski sud ga odbio

01.09.2022.

15:33

Autor: M.M./HRT/Hina

ESLJP odbio tužbu građanina da su mu epidemiološkim mjerama kršena ljudska prava

ESLJP odbio tužbu građanina da su mu epidemiološkim mjerama kršena ljudska prava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je tužbu Dalibora Magdića protiv Hrvatske u kojoj taj građanin tvrdi da mu je Stožer civilne zaštite epidemiološkim mjerama za suzbijanje epidemije izazvane koronavirusom kršio prava koja jamči Europska konvencija.

Podnositelj zahtjeva tvrdio je pred tim sudom da mu je RH mjerama koje je poduzela na početku pandemije COVID-a kako bi spriječila njezino širenje povrijedila pravo na slobodu vjeroispovijedi, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja, precizirao je Ured zastupnice RH pred ESLJP-om.

Iz Ureda zastupnice priopćili su da je ESLJP prihvatio argumentaciju zastupnice da zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis (tužba koja pripada svim građanima) te da se stoga podnositelj ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije.

U Uredu dodaju kako podnositelj zahtjeva nije iznio informacije o svojoj osobnoj situaciji niti je pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite RH utjecale ili mogle izravno utjecati na njega.

- Stoga je taj Sud zaključio da podnositelj zahtjeva općenito prigovara odlukama Stožera civilne zaštite o protupandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava, izvijestio je Ured.

Ova je odluka konačna i dostupna na internetskoj stranici ESLJP-a (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na internetskoj stranici Ureda zastupnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!