Estonska premijerka Kaja Kallas pred izbornom bitkom

03.03.2023.

07:42

Autor: HRT/Hina

Kaja Kallas

Kaja Kallas

Foto: Sven Hoppe / DPA

Estonska premijerka Kaja Kallas, koja se ubraja među najveće prijatelje ratom pogođene Ukrajine, mora prebroditi neugodne opće izbore u nedjelju kako bi zemlja zadržala krajnje čvrsto stajalište prema Rusiji, piše Politico.

U godinu dana otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo otvorenu invaziju na Ukrajinu, Kallas, 45-godišnja čelnica Reformske stranke (desni centar), istaknula se kao snažna zagovornica strogih gospodarskih sankcija protiv Moskve i jačanja prisutnosti NATO-a duž istočnih europskih granica.

Na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u veljači Kallas je ponovno pozvala europske nacije da se suprotstave ruskoj agresiji, uključujući rusko zveckanje nuklearnim oružjem, tvrdeći da bi popuštanje samo ohrabrilo Moskvu na daljnju eskalaciju.

- Ako nasjednemo na ruske prijetnje nuklearnim oružjem, probudit ćemo se u puno opasnijem svijetu, rekla je. To je ista stupica, svaki put su sve odvažniji.

Ispitivanje javnog mnijenja provedeno za Politico pokazalo je da Reformska stranka vodi s oko 30 posto potpore.

Krajnje desna oporbena Konzervativna narodna stranka Estonije (EKRE) uživa po ispitivanju potporu 19 posto ispitanika, a oporbena Stranka centra 16 posto. Ali unatoč tom naizgled sigurnom vodstvu, Reformska stranka ipak je pod pritiskom. Mogla bi pobijediti na izborima, a ipak ne uspjeti osnovati većinsku vladu, kao što se dogodilo nakon izbora 2019.

Gubitak jednog tako važnog saveznika bio bi udarac za Ukrajinu nad koju se nadvila i prijetnja sve većeg zamora od rata u zapadnim prijestolnicama.

Traumatično majčino iskustvo

Kallas je zajedno s bivšim britanskim premijerom Borisom Johnsonom određivala ritam europskog diplomatskog i vojnog odgovora na taj sukob. Estonija daje Kijevu najviše oružja u odnosu na veličinu svojeg gospodarstva.

Bivša odvjetnica, ona neumorno ističe da se Ukrajina bori u ime Zapada.

Njezina majka bila je deportirana u Sibir zajedno s desecima tisuća Estonaca za vrijeme sovjetske okupacije zemlje zbog čega je ona uvjerena da se ruskoj invaziji na Ukrajinu mora pružiti otpor.

- Moja majka je imala samo šest mjeseci kada je bila deportirana u vagonu za stoku zajedno sa svojom majkom i bakom, rekla je u govoru u Europskom parlamentu u ožujku prošle godine.

Možete reći da mi Estonci imamo iskustvo s Rusijom koje pokušavamo podijeliti s Europskom unijom otkako smo joj se pridružili.

Estonija je ušla u EU i NATO 2004. godine.

Stručnjaci smatraju da će, preuzme li EKRE vlast, njegov vođa Martin Helme vjerojatno nastaviti podržavati Ukrajinu, s obzirom na široku potporu u javnosti za to, ali možda s manje revnosti.

Helme je, naime, u nedavnoj debati s Kallas rekao da je Estonija zbog donacije haubica ostala praznih ruku i da se ne može braniti. Predali smo naše oružje, ostali bez haubica, koje ćemo moći zamijeniti za dvije do tri godine. Što ćemo u međuvremenu?, rekao je, prenijela je nacionalna televizija ERR.

Kallas je rekla da će svo oružje donirano Ukrajini biti zamijenjeno, a neko i modernizirano.

Skladišta nisu prazna, rekla je. Zapovjednik estonskih oružanih snaga može vas uvjeriti da ne stvaramo rupe u našim obrambenim kapacitetima.

Dug jezik

EKRE je poznat po euroskepticizmu i sklonosti vrijeđanja čelnika nekih od najbližih estonskih saveznika, što se također smatra mogućim izazovima za političko jedinstvo zapada koje se do sada smatralo njegovom glavnom snagom u odgovoru na rat.

Godine 2019., otac Martina Helmea, Mart Helme, tadašnji ministar unutarnjih poslova, bio je meta kritika jer je s omalovažavanjem govorio o finskoj premijerki Sanni Marin za koju je rekao da je prodavačica. Za američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da je korumpiran lik zbog čega je poslije podnio ostavku.

- Budite sigurni, ako Martin Helme bude premijer, on i njegov otac morali bi malo više paziti na jezik, rekao je Vello Andres Pettai, politolog na Sveučilištu u Tartu.

Istodobno, za Stranku centra, koja bi bila mlađi partner u EKRE-inoj vladi, već dugo se smatra da podržava bliže odnose s Rusijom. Stranka je 2004. potpisala sporazum o suradnji sa strankom Jedinstvena Rusija koja podržava Putina.

No Centar je taj sporazum raskinuo u ožujku 2022. i vođa stranke Juri Ratas rekao je prošli tjedan da će Estonija nastaviti podržavati ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

Popularna političarka

Na ulicama Tallinna čuje se da je Kallas i dalje popularna među biračima. Komentari trgovaca i radnika odražavaju rezultate nedavne ankete koja je pokazala da 37 posto ispitanika vjeruje da je ona najbolja kandidatkinja za premijerku, daleko ispred Ratasa koji je na drugom mjestu s 21 posto glasova. U trgovačkom centru Viru u središtu grada upriličena je izložba novinskih fotografija događaja iz 2022., od sporta do rata.

Na jednoj fotografiji Kallas se šali s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u estonskoj vojnoj bazi Tapi, gdje se nalaze britanski i estonski vojnici.

- Smatram je pozitivnom osobom, rekao je Raul Lindemann, 40-godišnji vlasnik restorana, gledajući fotografije.

Kallas je rođena u Tallinnu 1977. u obitelji bogatog političkog nasljeđa. Njezin pradjed bio je ključna osoba u estonskoj borbi za neovisnost, a otac Siim Kallas bio je premijer. Otac i kći zajedno su istaknuti na predizbornim plakatima Reformske stranke na cestama kojima se dolazi u Tallinn.

Ahilova peta


Kaja Kallas studirala je pravo na Sveučilištu u Tartu i radila kao odvjetnica prije nego je ušla u politiku. Bila je zastupnica od 2014. do 2018., a premijerkom je postala 2021. godine.

Reformska stranka, uz kontinuirano čvrsto stajalište na području obrane, obećava i da će potrošnja za obranu biti veća od 3 posto BDP-a. Kallas pokušava progurati i ideju da će njezina stranka poboljšati život umirovljenicima i ljudima s niskim primanjima, demografskim skupinama u kojima je tradicionalno popularan EKRE.

Reformska stranka zauzima se za uključivo društvo koje se brine za ljude, ističe se u predizbornom programu.

Na izložbi u Tallinnu, ugostitelj Lindemann rekao je da bi EKRE-ovo dodvoravanje starijima i siromašnijima, na osnovi ideje da bi smanjenje imigracije moglo osloboditi više novca za socijalnu skrb, moglo biti Ahilova peta za Kallas.

- Ne sviđa mi se što EKRE govori i ne slažem se s time, ali mogu vidjeti iz razgovora s ljudima oko mene da je to učinkovito, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!