15:04 / 22.02.2021.

Autor: Hina/HRT

ETUC: Nekoliko farmaceutskih tvrtke ne smiju imati monopol na proizvodnju cjepiva

cijepljenje

cijepljenje

Foto: HRT / HRT

Konfederacija europskih sindikata (ETUC) zatražila je od Europske komisije da podrži inicijativu kako bi se osiguralo da patenti i autorska prava ne ostanu prepreke pravodobnom i pristupačnom pristupu i razvoju medicinskih proizvoda, uključujući cjepiva protiv COVID-19.

Indija i Južnoafrička Republika predložile su odricanje od odredbi patenta i autorskih prava kada je riječ o medicinskim proizvodima i cjepivima kako farmaceutske tvrtke ne bi mogle sprječavati ostale proizvođače da pokrenu proizvodnju cjepiva koja su zaštićena patentima i autorskim pravima.

Europska unija je jedna od članica Svjetske trgovinske organizacije koje još nisu podržale taj prijedlog.

Neprihvaćanje toga prijedloga značilo bi da će nekoliko velikih farmaceutskih tvrtki moći spriječiti ostale proizvođače da proizvode cjepiva protiv COVID-19 i tako otežati napore EU-a na povećanju domaće proizvodnje cjepiva u zemljama u razvoju diljem svijeta, kaže se u pismu Luce Visentinija, glavnog tajnika ETUC-a, koje upućeno predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, izvršnom potpredsjedniku Komisije Valdisu Dombrovskisu i povjerenici za zdravstvo Steli Kiriakides.

Javna prepirka između Komisije i AstraZenece jasno je pokazala da se proizvodnja i uvođenje cjepiva protiv covida-19 ne smije ostaviti potpuno u rukama farmaceutskih tvrtki koje su odgovorne samo svojim dioničarima, kaže se u pismu.

 Glavni tajnik ETUC-a dodaje da su cjepiva razvijena zahvaljujući milijardama eura javnih investicija iz europskog proračuna i stoga cjepiva moraju ostati u javnim rukama pod kontrolom demokratskih institucija.

Britansko-švedska tvrtka AstraZeneca najavila je da neće moći isporučiti određenu količinu doza cjepiva koje je Komisija očekivala u prvom tromjesečju ove godine, tvrdeći da se tvrtka na to ugovorom obvezala. AstraZeneca je tvrdila da prema ugovoru koji je zaključila s Komisijom ne postoji obveza da u određenim vremenskim razmacima mora isporučiti određenu količinu doza cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!