EU: 179 milijuna eura za zelenu tranziciju u Istri i Sisačko-moslavačkoj županiji

06.12.2022.

13:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Novčanice eura

Novčanice eura

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Europska komisija odobrila je iznos od 179 milijuna eura iz Fonda za pravednu tranziciju za dvije hrvatske županije - Istarsku i Sisačko-moslavačku.

Sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena su u prvom u prvom redu državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi one lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu. Novac iz toga fonda je prije svega namijenjen za prekvalifikaciju radnika koji rade u djelatnostima s visokim emisijama stakleničkih plinova i za otvaranje novih, čišćih radnih mjesta.

Istra je jedina županija u Hrvatakoj koja ima termoelektranu na ugljen koja će se postupno ugasiti najkasnije od 2033. godine te ima industriju cementa koja intenzivno proizvodi ugljik.

Sredstvima iz Fonda podržat će se prelazak na obnovljive izvore energije te pomoći diverzifikaciji gospodarstva zahvaljujući prekvalificiranju i usavršavanju radne snage, stvaranju središta za održive tehnološke inovacije. Procjenjuje se da će ulaganja u Istri koja podupire EU stvoriti 300 izravnih i 300 neizravnih radnih mjesta, te prekvalificirati 200 ljudi, prilagođavajući lokalnu radnu snagu novim zelenim poslovima i pružajući lokalnim tvrtkama vještine potrebne za gospodarsku transformaciju, navodi Komisija.

Sisačko-moslavačka industrija ima visoko zagađujuće industrije koje čine značajan udio u emisijama stakleničkih plinova. Fond će podupirati ekonomsku diversifikaciju ulaganjem u inovacije malih i srednjih poduzeća, uključujući kroz suradnju sa sveučilištima, i poticanjem novih poslovnih modela, s posebnim naglaskom na industriju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Također će se financirati prekvalificiranje i usavršavanje radnika u lokalnim kemijskim i rafinerijskim industrijama, čime će se pomoći u zadržavanju radne snage u regiji, dodaje Komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!