07:19 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

EU: 220 milijuna eura za prekogranični prijevoz oboljelih od covida-19

Foto: REUTERS/Bing Guan

Foto: REUTERS/Bing Guan

Foto: - / REUTERS

Ursula von der Leyen najavila 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od covida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugroženijim članicama Europske unije.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od covida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugroženijim članicama Europske unije.

➡️
Nove mjere u Francuskoj: obavezan rad od kuće
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

-
Komisija će mobilizirati 220 milijuna eura za prekogranični transfer oboljelih, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon virtualnog samita čelnika EU-a na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji.

Istaknula je da je stanje s pandemijom covida-19 zabrinjavajuće i da je potrebno brzo djelovati.

- Širenje zaraze preplavit će naše zdravstvene sustave ako ne budemo brzo djelovali, rekla je von der Leyen. Ona je za uspješnu borbu protiv pandemije istaknula četiri elementa: razmjenu najboljih iskustava, masovno testiranje, aplikacije za praćenje kontakata i cijepljenje.

Von der Leyen je rekla da Komisija pregovora s četiri farmaceutske tvrtke kako bi osigurala cjepiva protiv covida-19, nakon što je s tri kompanije već zaključen sporazum. Dodala je da će cjepivo, kada bude verificirano, biti podijeljeno istodobno svim zemljama članicama, u količinama sukladno njihovu udjelu u ukupnom stanovništvu Unije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je istaknuo pripreme strategije za cijepljenje, što uključuje pravednu distribuciju cjepiva, usklađivanje prioriteta za cijepljenje, logistiku za raspodjelu cjepiva, transparentno informiranje i borbu protiv lažnih vijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!