18:05 / 01.02.2021.

Autor: Hina/HRT

EU agencija lansirala mehanizam za praćenje cijepljenja

ilustracija

ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Europska agencija za prevenciju i za kontrolu bolesti (ECDC) uspostavila je mehanizam praćenja cijepljenja protiv COVID-19 diljem Europe koji će omogućiti praćenje tijeka kampanje cijepljenja u pojedinoj zemlji.


ECDC koji okuplja 27 zemalja Europske unije te Lichtenstein, Norvešku i Island, objavio je na svojoj mrežnoj stranici prvu skupinu podataka koji ipak još nisu potpuni.

Premda zemlje članice moraju slati svoje brojčane podatke dvaput u tjednu, neke to još nisu učinile.

Dosad prikupljeni podatci pokazuju da je u zemljama članicama upotrijebljeno 8,23 milijuna doza cjepiva, ali je taj broj u stvarnosti puno veći, upozorava agencija.

- U ovoj prvoj fazi kampanje cijepljenja, praćenje broja doza raspodijeljenih u zemljama i doza koje su građani primili pruža korisne podatke o uspjehu u primjeni cjepiva i o tijeku kampanje cijepljenja, navodi se u priopćenju ECDC-a.

- To ujedno pruža prve znakovite procjene o uporabi prve i druge doze cjepiva za svaku društvenu skupinu na koju se odnose preporuke za cijepljenje na državnoj razini, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!