EU bez dogovora o novom krugu sankcija

23.02.2023.

18:55

Autor: T.V./HRT/Hina

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Pierre-Olivier / Shutterstock

Članice Europske unije u četvrtak se nisu uspjele dogovoriti o novom paketu sankcija protiv Rusije, potencijalno propustivši planirani rok da se uvedu godinu dana od invazije Moskve na Ukrajinu u petak, rekao je diplomatski izvor Reutersu.

Svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti s uvođenjem sankcija. Izvori tvrde da Poljska blokira paket zbog predloženih izuzeća od zabrane uvoza ruske sintetičke gume u EU.

Prema tim izvorima poljski diplomati rekli su da su izuzeća toliko velika da bi sankcije postale neučinkovite. Drugi izvori prenose da su ta izuzeća predložena zbog Italije, a uz potporu Njemačke.

Predstavnici članica ponovno se sastaju u petak ujutro kako bi pokušali postići dogovor.

Deseti paket sankcija od početka ruske invazije trebao bi otežati financiranje rata Rusiji i uskratiti joj dijelove potrebne za izradu oružja.

Novi paket uključuje restrikcije vrijedne oko 10 milijardi eura i usmjerene na nekoliko ruskih banaka i propagandiste. Na crnu listu stavljeni su i pojedinci povezani s iranskom proizvodnjom dronova kojima se Rusija koristi protiv Ukrajine.

Prema nekim izvorima i dalje se očekuje da će Varšava dati suglasnost u petak jer je novi paket sankcija, koji bi bio simbolički objavljen na godišnjicu početka rata, važniji od prepirki oko njegova sadržaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!