17:58 / 11.02.2021.

Autor: Hina

EU blizu dogovora s Novavaxom o opskrbi cjepivom

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Europska unija mogla bi ovaj ili sljedeći tjedan potpisati ugovor o opskrbi cjepivom protiv koronavirusa s američkim proizvođačem Novavaxom, rekla su dvojica dužnosnika uključena u razgovore s tvrtkom.

EU je zaključio preliminarne pregovore s Novavaxom u prosincu o nabavi 100 milijuna doza i vezano za opciju o dodatnih 100 milijuna.

- Razgovori s Novavaxom su se intenzivirali i namjeravamo sklopiti ugovor ovaj ili sljedeći tjedan, rekao je dužnosnik EU-a.

Drugi dužnosnik EU-a uključen u razgovore potvrdio je da je to mogući vremenski raspored za dogovor, no dodao je da još traju rasprave s odvjetnicima te tvrtke, odbivši detaljnije govoriti o neriješenim pitanjima.

Novavax je potvrdio da su pregovori u tijeku. Glasnogovornik komisije odbio je komentirati razgovore, ali dodao je da je EU voljan proširiti portfelj cjepiva protiv COVID-a.

Prošli tjedan Europski regulatorni sustav za lijekove rekao je da je pokrenuo razmatranje Novavaxova cjepiva kako bi ubrzao potencijalna odobrenja.

Cjepivo se još testira, ali preliminarni podaci pokazuju da je ono 89,3 posto učinkovito u sprečavanju COVID-a u ispitivanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a gotovo je jednako bilo učinkovito u zaštiti od zaraznijeg soja koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji.

Taj bi ugovor, ako se ostvari, bio sedmi koji je EU zaključio s proizvođačima cjepiva protiv COVID-a.

EU već ima ugovore s AstraZenecom, Johnson & Johnsonom, Pfizer/BioNTechom, CureVacom, Modernom i Sanofi-GSK za ukupno oko 2,3 milijarde doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!