11:02 / 20.03.2020.

Autor: HINA/HRT

EU će pomoći BiH u suočavanju s epidemijom, financijska šteta ogromna

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europska unija pomoći će Bosni i Hercegovini u suočavanju s pandemijom koronavirusa, najavio je šef delegacije EU u Sarajevu Johann Sattler odbacujući odlučno kritike što ih je na račun Unije ranije uputio član Predsjedsjedništva BiH Milorad Dodik.
Europska unija pomoći će Bosni i Hercegovini u suočavanju s pandemijom koronavirusa, najavio je šef delegacije EU u Sarajevu Johann Sattler odbacujući odlučno kritike što ih je na račun Unije ranije uputio član Predsjedsjedništva BiH Milorad Dodik.

U BiH registrirano je 69 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Svih pet novih slučajeva zaraze virom SARS-CoV-2 vezano je za Konjic, u sjevernom dijelu Hercegovine.

Zaraza se u tom gradiću pojavila nakon što je tamo prošlog tjedna, u nazočnosti velikog broja uzvanika, održana proslava rada tvornice streljiva "Igman".

Na proslavi je bio i direktor jedne tvornice vojne opreme iz Srbije, kod kojega je naknadno potvrđen koronavirus pa je utvrđeno kako je on u ovom slučaju bio "nulti" pacijent koji je prenio zarazu.

Žarište epidemije prouzročene koronavirusom u BiH i dalje je Banja Luka, gdje je do sada infekcija potvrđena kod 34 osobe. U tom je gradu pod pojačanim nadzorom nešto manje od 1900 osoba za koje se sumnja da bi mogli biti prenositelji virusa.

Širenje epidemije u BiH stavilo je na velike kušnje tu državu čiji decentralizirani ustroj priječi učinkovitu i koordiniranu reakciju u kriznim situacijama.

Pritisak na slabo opremljeni zdravstveni sustav, kojim upravljaju entiteti odnosno županije u Federaciji BiH, sve je veći, a Dodik je ranije ovog tjedna ustvrdio kako je BiH prepuštena sama sebi, kritizirajući prije svega EU, koju je optužio kako je zabranila izvoz medicinske opreme i lijekova BiH.

- Sa zapada nam dolaze samo virusi, kazao je Dodik.

Sattler je, u izjavi koju u petak prenosi "Dnevni avaz", odgovorio kako to nije točno, jer je problem nastao stoga što su neke zemlje željele kupiti ogromne količine medicinske opreme, dok na prostoru Europe postoje žarišta gdje stotine ili tisuće ljudi umire.

Podsjetio je kako je EU prije dva mjeseca poslala Kini u najtežim trenucima 53 tone medicinske opreme, dok ovih dana Kina pomaže europskim državama.

Pripremaju se različiti oblici pomoći. Imao sam sastanak s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i razgovarali smo o najhitnijim potrebama uključujući i medicinsku opremu, kazao je Sattler podsjećajući da je EU pomogla BiH i 2014., kada su tu zemlju kao i cijelu regiju zahvatile velike poplave, pa će tako biti i suočavanju sa sadašnjom krizom.

Šef delegacije EU u BiH poručio je kako ovo nije vrijeme za "stjecanje jeftinih političkih poena" te kako je solidarnost ključna poruka koju treba poslati u ovom vremenu, koje je opisao kao "nezabilježeno u povijesti".

Istaknuo je kako će gospodarstvo sada biti prioritet jer će trebati hitno pomoći da se saniraju posljedice, posebice u turizmu, prometu i uslužnim djelatnostima.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, turizam te zemlje je samo u ožujku pretrpio ogromnu štetu jer je zbog koronavirusa otkazano čak 850 tisuća noćenja, a pogođena je i prerađivačka industrija.

Ovog su tjedna svoje pogone morale zatvoriti na najmanje dva tjedna i dvije tvornice streljiva i vojne opreme iz Konjica i Goražda, iako obje odlično posluju i imaju osigurane plasmane na inozemna tržišta.

Razlog je pojava koronavirusa među zaposlenicima, uključujući i direktore tvrtki "Igman" odnosno "Ginex", koji su se zarazili na poslovnom susretu održanom prošlog tjedna.

Zbog krize poslovne banke u cijeloj BiH uvode moratorij na otplate kredita, koji će za sada trajati tri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!