ECDC i EMA preporučili drugi "booster" protiv COVID-a za starije od 60

11.07.2022.

11:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

EU će preporučiti drugi booster za starije od 60

EU će preporučiti drugi booster za starije od 60

Foto: Mike Segar / Reuters

Zdravstvene agencije Europske unije preporučile su u ponedjeljak drugu "booster" dozu protiv COVID-a za sve starije od 60 godina zbog porasta broja zaraženih i hospitalizacija diljem Europe.

Iako postojeća cjepiva i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda, djelotvornost je smanjena jer je virus evoluirao.

- Ključno je da svi stariji od 60 i sve osjetljive osobe dođu po drugu "booster" dozu što je prije moguće, rekla je povjerenica EU-a Stella Kyriakides.

Zdravstvene agencije EU-a od travnja preporučuju drugu "booster" dozu samo za starije od 80 godina i najugroženije osobe.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja cijepljenja, koje su posljednjih mjeseci usporene gotovo do zastoja.

- Trenutačno se bilježe sve više stope prijavljenih slučajeva COVID-a i sve veći trend prijma u bolnice te popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut podvarijantom omikrona BA.5, rekla je Andrea Ammon, ravnateljica ECDC-a.

Proizvođači cjepiva, kao što su Moderna Inc te partneri Pfizer Inc i BioNTech, testirali su verzije svojih cjepiva modificiranih za borbu protiv varijante omikrona BA.1.

Iako su rekli da su ta cjepiva generirala dobar imunosni odgovor protiv BA.1 i nedavno cirkulirajućih varijanti, vidjeli su niži odgovor protiv BA.4 i BA.5.

EMA, koja trenutačno razmatra dva cjepiva prilagođena varijantama, očekuje da će prva cjepiva sljedeće generacije biti odobrena do rujna.

- U međuvremenu važno je razmotriti korištenje trenutačno odobrenih cjepiva kao drugog "boostera" kod ljudi koji su najosjetljiviji, rekao je Emir Cooke, izvršni ravnatelj Europske agencije za lijekove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!