EU će suspendirati bezvizni režim s Rusijom

28.08.2022.

17:15

Autor: HRT/Hina/J.L.

Putovnica Ruske Federacije

Putovnica Ruske Federacije

Foto: mariakray / SHUTTERSTOCK

Ministri vanjskih poslova Europske unije namjeravaju podržati suspenziju Sporazuma EU-a o viznim olakšicama s Rusijom kako bi se ograničio broj viza koje se izdaju Rusima, objavio je Financial Times.


Ministri vanjskih poslova EU-a planiraju donijeti ovu odluku na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, piše Financial Times pozivajući se na tri izvora koji su sudjelovali u razgovorima.

- Neprimjereno je da se ruski turisti šeću našim gradovima, uz naše marine. Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da je ovaj rat neprihvatljiv, neprihvatljiv je, rekao je jedan visoki dužnosnik EU-a.

Plan o suspenziji sporazuma iz 2007. predviđa ukidanje povlaštenog tretmana Rusima pri podnošenju zahtjeva za sve vize za EU.

- Nalazimo se u iznimnoj situaciji i to zahtijeva iznimne korake. Želimo ići dalje od suspenzije viznih olakšica, istaknuo je visoki europski dužnosnik.

Finska, Poljska i baltičke države koje graniče s Rusijom rekle su da su spremne zaustaviti Ruse da s turističkim vizama uđu na njihov teritorij, pozivajući se na nacionalne sigurnosne iznimke šengenskog sporazuma.

- Stvarno se nadam da će se pronaći zajedničko europsko rješenje o tome kako značajno ograničiti protok ruskih turista u Europu, rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!