EU će ukinuti testiranja na Covid za putnike iz Kine

16.02.2023.

21:11

Autor: Hina/HRT/R.S.

EU ukida ograničenja zbog Covida-19 prema putnicima izi Kine

EU ukida ograničenja zbog Covida-19 prema putnicima izi Kine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Članice Europske unije dogovorile su se da će ukinuti ograničenja zbog Covida-19 prema putnicima iz Kine, a koja su bila uvedena kao zaštitna mjera protiv mogućih novih sojeva koronavirusa nakon kineskog otvaranja koje je potaknulo rast broja oboljelih.

Zdravstveni stručnjaci iz 27 zemalja članica EU-a dogovorili su se na sastanku da će do kraja veljače ukinuti uvjet da putnici u dolasku iz Kine predoče negativan Covid test prije ulaska u EU, reklo je švedsko predsjedništvo EU-a.

Nadalje, dogovorili su se da će do sredine ožujka ukinuti nasumično testiranje putnika iz Kine.

S potezima su se suglasile i države koje nisu u EU, ali su u šengenskoj zoni slobodnog putovanja - Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Članice EU-a su se 4. siječnja dogovorile da će provoditi nasumična testiranja za putnike iz Kine, nekoliko dana prije nego što je Kina ublažila mjere ograničenja u pandemiji koje su bile među najoštrijima u svijetu.

Mjere EU-a služile su samo kao preporuka zemljama članicama. Neke članice poput Francuske i Italije, nametnule su obavezne Covid testove i sekvenciranje virusa za putnike iz Kine iako je Italija olakšala kontrole krajem siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!