EU će Ukrajini donirati milijun komada streljiva u 12 mjeseci

08.05.2023.

20:21

Autor: P.F./Hina/HRT

Thierry Breton

Thierry Breton

Foto: Patryk Ogorzalek / Agencja Wyborcza.pl / Reuters

 Europska unija će u idućih 12 mjeseci Ukrajinu opskrbiti s milijun komada streljiva, rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u Europskom parlamentu.

Povjerenik Europske komisije Thierry Breton u posljednjih šest tjedana posjetio je 15 tvornica u 13 država kako bi se upoznao s izazovima i potrebama industrije proizvodnje streljiva u Europi, te kako bi se ona proširila i ubrzala, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Između ostalog Breton je krajem travnja boravio i u Hrvatskoj.

Francuz je naglasio kako je to potrebno kako bi se Ukrajina nastavila opskrbljivati streljivom, ali i kako bi se obnovile zalihe država članica.

Uvjeren sam da za 12 mjeseci uz adekvatnu podršku uistinu možemo osigurati proizvodnju milijun komada streljiva godišnje, rekao je povjerenik, dodavši kako su šefovi država EU-a preuzeli obvezu da će toliku količinu streljiva u idućoj godini dati Ukrajini.

Kazao je kako trenutni kapaciteti nisu u skladu s potrebama koje postoje, no da postoji stvarna volja da se oni osnažuju.

Europska komisija osigurat će 500 milijuna eura iz proračuna prema tom cilju te očekuje da će uz javna partnerstva to generirati ukupno milijardu eura pomoći.

Breton je upozorio da se rat vodi i kroz kapacitete za proizvodnju te da Europa tu mora pokazati vjerodostojnost.

Predloženi akt Komisije o pomoći industriji nosi zanimljiv akronim ASAP (Act in Support of Ammunition Production) koji se često koristi u engleskom jeziku u značenju "što je prije moguće" (as soon as possible).

Breton je zastupnike Europskog parlamenta zatražio da ga podrže na glasanju u utorak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!