EU će uvesti sankcije iranskim organizacijama povezanim s Rusijom

15.02.2023.

12:13

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Johanna Geron / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će EU po prvi put predložiti sankcije usmjerene na iranske gospodarske subjekte uključene u ruski rat u Ukrajini, prenose agencije.

- Prvi put predlažemo i sankcioniranje iranskih entiteta, uključujući one povezane s iranskom Revolucionarnom gardom, rekla je Ursula von der Leyen eurozastupnicima na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.


- Naša je dužnost sankcionirati ih i suočiti se s Iranom zbog opskrbe (Rusije) bespilotnim letjelicama i prijenosom znanja i iskustva za izgradnju proizvodnih pogona u Rusiji, istaknula je.


Von der Leyen je zastupnicima predstavila i prijedlog novog, desetog paketa sankcija protiv Moskve, koji među ostalim uključuje zabranu trgovine i izvoza tehnologije u Rusiju. 


Novi paket sankcija, vrijedan ukupno 11 milijardi eura, bit će usmjeren na nove trgovinske zabrane i kontrolu izvoza tehnologije, uključujući bespilotne letjelice, helikoptere i projektile.


Među ostali, Europska komisija predlaže ograničenja izvoza nekoliko elektroničkih komponenti koje se koriste u ruskim oružanim sustavima, poput dronova, projektila i helikoptera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!