EU bi mogao za godinu-dvije zabraniti tzv. ugrađene kvarove

29.03.2023.

11:44

Autor: Hina/HRT

Bijela tehnika, prodaja

Bijela tehnika, prodaja

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Europska unija mogla bi zabraniti tzv. ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda za godinu-dvije, rekla je u Bruxellesu eurozastupnica Biljana Borzan, dan nakon što je resorni odbor EP-a prihvatio reviziju prava potrošača.

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je jučer dokument Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju kojim se revidiraju postojeće direktive o pravima potrošača. O tome će EP glasati u travnju.

Nakon toga počinju pregovori triju institucija: Parlamenta, Vijeća, Komisije. Ti će pregovori trajati nekoliko mjeseci i u njima će se definirati kad će se direktiva početi primjenjivati. To će biti za godinu-dvije, ovisi o tome koliko mijenja stvari u praksi, rekla je Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, koja je bila izvjestiteljica za spomenuti dokument.

Izmjene postojećih direktiva


Izmjene postojećih direktiva predviđaju zabranu ugrađivanja komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i zabranu svih vrsta praksi koje mogu skratiti radni vijek uređaja. Proizvođači se često koriste argumentom da moraju tako proizvoditi jer potrošači traže novi dizajn, nešto moderno, rekla je Borzan.

Dodala je da to može shvatiti za mobitele jer su promjene u dizajnu i specifikacijama uređaja neprestane. Dokumentom se također predviđa zabrana lažnih tvrdnji o tome da uređaj ima određeni životni vijek ako to nije točno ili ako nije dokazivo.

Kućanski aparati danas traju kraće


- Ali da netko mijenja perilicu za rublje jer je izašla po novoj modi drugačija, to ne mogu vjerovati. Danas možete staviti da perilica rublje pere ne znam koliko tisuća ciklusa, što uopće nije nešto što je utemeljeno na bilo kakvom istraživanju, nego proizvođač to vrlo lukavo stavlja u deklaraciju znajući da potrošači vole imati tu vrstu informacije pri kupnji, objasnila je Borzan.

Malo više od 94 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da bi uređaji trebali trajati dulje, a 93,8 posto da kućanski aparati danas traju kraće nego prije 20 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje je Borzan naručila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!