EU daje 500 mil. eura za proizvodnju streljiva za Ukrajinu

03.05.2023.

14:21

Autor: Hina/E.P.C.

Thierry Breton, povjerenik EK za unutarnje tržište

Thierry Breton, povjerenik EK za unutarnje tržište

Foto: Patryk Ogorzalek / Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Europska komisija objavila je prijedlog Akta za potporu proizvodnje streljiva za Ukrajinu prema kojem bi se iz europskog proračuna izdvojilo 500 milijuna eura bespovratne pomoći europskoj obrambenoj industriji.

Uz ta sredstava iz zajedničkog proračuna, države članice EU-a trebale bi dodati još toliko za ulaganja u jačanje proizvodnih kapaciteta.


Riječ je o ispunjavanju treće točke plana koji je EU usvojio 20. ožujka. 


Jačanje europske obrambene industrije 


Prva točka je isporuka topničkog streljiva Ukrajini iz postojećih zaliha u državama članicama koje će za to dobiti naknadu iz Europskog instrumenta za mir (EPF), druga je zajednička nabava streljiva kalibra 155 mm, a treća jačanje europske obrambene industrije kako bi mogla odogovoriti na te potrebe.


- Želimo izravno, europskim novcem, podržati našu obrambenu industriju za Ukrajinu i našu vlastitu sigurnost, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.


Breton je proteklih tjedana posjetio 11 država članica Unije koje raspolažu kapacitetima za proizvodnju streljiva i najavio je kako treba  posjetiti još dvije zemlje s takvim kapacitetima.


Breton je u travnju obišao i Hrvatsku


Među zemljama koje je povjerenik za unutarnje tržište obišao je i Hrvatska, gdje je boravio 20. travnja. 


Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, Vlada RH priopćila je da je na sastanku bilo riječi o nastavku vojne pomoći Ukrajini, a u tom kontekstu i o proizvodnji streljiva za tu ratom pogođenu zemlju, o sigurnosti Europske unije te o poduzimanju mjera za povećanje proizvodnih kapaciteta europske obrambene industrije.


- Proteklih tjedana posjetio sam glavna mjesta u EU za proizvodnju streljiva. Europa ima velike, raznolike obrambene proizvodne kapacitete, ali ne u mjeri da danas može zadovoljiti sigurnosne potrebe Ukrajine ili naših zemalja članica, rekao je Breton. 


Izrazio je uvjerenje da će EU u roku od 12 mjeseci moći povećati proizvodne kapacitete na milijun komada streljiva godišnje za Ukrajinu.


Akronim Komisijinog akta za potporu proizvodnje streljiva za Ukrajinu - ASAP


Predloženi akt ima zanimljiv akronim ASAP (Act in Support of Ammunition Production). Kao akronim zanimljiv je jer se često koristi u engleskom jeziku u značenju - što je prije moguće (as soon as possible).


- ASAP će dati poticaj koji je našoj obrambenoj industriji potreban za sigurnost Ukrajine i Europe, rekao je Breton.


Predsjednica Europske komisije ističe da EU ubrzava vojnu pomoć Ukrajini 


- Prvo, države članice isporučuju dodatne količine streljiva iz svojih postojećih zaliha uz potporu iz Europskog instrumenta mirovne pomoći u visini od mlijardu eura. Drugo, zajedno s državama članicama, zajedno ćemo nabaviti dodatno streljivo za Ukrajinu i za tu svrhu ćemo osigurati milijardu eura. Danas ispunjavamo treću točku povećanjem i ubrzavanjem prozvodnje streljiva, rekla je Ursula von der Leyen, dodajući da će za to EU i države članice osigurati još milijardu eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!