20:49 / 02.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

EU demantira da ijedna članica plaća ruski plin u rubljima

Europska komisija

Europska komisija

Foto: - / Shutterstock

 Europska komisija (EK) i francusko predsjedništvo EU-a demantirali su danas da neke države članice plaćaju ruski plin u rubljima, što bi bilo zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

- Ne znam da ijedna članica EU-a plaća u rubljima ili da je najavila da to namjerava, izjavila je povjerenica za energiju Kadri Simson, nakon izvanrednog sastanka ministara država članica zaduženih za energiju.

Dodala je da ministrima objasnila da bi plaćanje u rubljima predstavljalo jasno kršenje sankcija protiv Rusije i da to nije prihvatljivo.

- Države članice ne bi trebale imati nikakvih iluzija da se mogu osloniti na dobru vjeru Gazproma po tom pitanju, rekla je Simson.

I francuska ministrica za ekološku tranziciju Barbara Pompili tvrdi da nijedna zemlja na plaća plin u rubljima.

- Mogu potvrditi da su sve zemlje članice rekle da sankcije moraju primjenjivati i da se ugovori moraju poštovati, rekla je Pompili.

Bloomberg je danas objavio da dio zemalja članica već plaća u rubljima.

Rusija je donijela dekret prema kojemu europske tvrtke koje kupuju plin od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u eurima, a drugi u rubljima. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se euri promijene u rublje.

U EK-u kažu da za EU nije sporno da europska tvrtka koja kupuje plin otvori račun u Rusiji u eurima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljima predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

Konverzija eura u rublje se obavlja preko ruske središnje banke, koja je pod sankcijama EU-a i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje mjera.

Uplaćena sredstva u eurima idu ruskoj središnjoj banci, koja ih onda mijenja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka.

- To znači da neka europska kompanija koja je uplatila eure na neki način kreditira rusku središnju banku, smatra EK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!