12:20 / 09.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

EU djelomično suspendira sporazum o vizama s Bjelorusijom

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici

Foto: Leonid Scheglov/BelTA / Handout via REUTERS

Vijeće EU-a odlučilo je u utorak djelomično suspendirati primjenu sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza između EU-a i Bjelorusije zbog instrumentalizacije migranata radi pritiska na EU.

Ta je odluka odgovor na aktualan hibridni napad koji je pokrenuo bjeloruski režim, priopćeno je iz Vijeća EU-a.


Suspenzija se neće odnositi na obične građane Bjelorusije, nego na dužnosnike bjeloruskog režima.


Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza između EU-a i Bjelorusije stupio je na snagu 1. srpnja 2020., usporedo sa sporazumom o ponovnom prihvatu. Svrha je sporazuma pojednostavniti izdavanje viza za kratkotrajan boravak i tako doprinijeti jačanju međuljudskih kontakata.


Bjeloruski režim je kao odgovor na sankcije EU-a uvedene zbog represije prema oporbi u lipnju ove godine počeo organizirati letove i putovanja unutar zemlje kako bi olakšao tranzit migranata prema EU-u, prvo u Litvu, a zatim u Latviju i Poljsku.


Takvim se mjerama krše temeljna načela na temelju kojih je sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza sklopljen te su one suprotne interesima EU-a, navodi Vijeće EU-a.


Situacija je eskalirala ovih dana na poljsko-bjeloruskoj granici gdje stotine migranata, pokušavajući ući u Poljsku, kampira na vrlo niskim noćnim temperaturama.


Poljska policija objavila je u utorak snimku migrantskih šatora i logorske vatre s bjeloruske strane ograde od bodljikave žice.


Poljska Granična straža rekla je za Reuters da se oko 800 ljudi nalazi na bjeloruskoj strani ograde, a oni su dio skupine do 4000 migranata u obližnjim šumama.


Glasnogovornik poljskih specijalnih snaga rekao je da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!