15:16 / 14.08.2020.

Autor: B.A./Hina

EU dogovorio kupovinu 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

To je prva takva europska kupovina cjepiva dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove WHO-a za globalni pristup.
Europska unija objavila je u petak da je dogovorila kupovinu najmanje 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca.

U Hrvatskoj danas 208 novozaraženih, dvoje preminulih

To je prva takva europska kupovina cjepiva dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup.

Europska komisija, koja pregovara u ime svih 27 članica Unije, objavila je da sporazum uključuje opciju kupovine još 100 milijuna dodatnih doza od te britanske tvrtke ako se pokaže da je njeno cjepivo sigurno i djelotvorno.

Europski bilateralni sporazum zrcali poteze SAD-a i drugih bogatih zemalja od kojih su neke kritične prema WHO-ovoj inicijativi.

Danas postignuti dogovor uslijedio je nakon onog načelnog  postignutog s AstraZenecom u lipnju.

Komisija je objavila da je cilj njezinog novog dogovora financiranje dijela troškova proizvodnje cjepiva.

Bruxelles je rekao i da je u protekla dva tjedna pregovarao i s tvrtkama Johnson & Johnson i Sanofi, a u srpnju je objavio da se razgovara s Pfizerom, Modernom i CureVacom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!