EU fondove lani najbolje iskoristili Komiža i Rijeka

19:06 / 13.08.2019.

Autor: D.M./M.J.

-

-

Foto: - / -

Gradovi i općine sve uspješnije iskorištavaju europske fondove. U pet godina - najuspješniji su bili Zadar i Ludbreg, a u 2018-oj - najviše novca povukli su Komiža i Rijeka, koja će iduće godine biti europska prijestolnica kulture
Gradovi i općine sve uspješnije iskorištavaju europske fondove. U pet godina - najuspješniji su bili Zadar i Ludbreg, a u 2018-oj - najviše novca povukli su Komiža i Rijeka, koja će iduće godine biti europska prijestolnica kulture. Velik dio novca odlazi na organizaciju te manifestacije, ali i druge projekte.

Riječani su se već pomalo navikli na nov režim prometa gradskom žilom kucavicom - Krešimirovom ulicom. Tu su počeli radovi na najvećem hrvatskom vodno-komunalnom projektu izgradnje kanalizacije i pročistača otpadnih voda.

- Ukupna vrijednost je 1,76 mlrd. kn od toga 1,26 mlrd. kn osigurano bespovratnim europskim sredstvima iz Europskog kohezijskog fonda, rekla je Alida Domijan iz KD Vodovod i kanalizacija, Rijeka.

Projekt obuhvaća 217 kilometara kanalizacije i oko sto kilometara vodovoda. Donijet će bolji komunalni standard građanima, zaštititi izvorišta pitke vode i more.

- Drugi projekt po veličini poslije Pelješkoga mosta u RH vrlo značajan jer podiže razinu dostupne javne kanalizacije sa 68 na skoro 90 posto, obuhvata ne samo u Rijeci nego i u okolnim općinama i gradovima, kazao je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

A nepovratan europski novac, oko 140 milijuna kuna, Rijeka ulaže i u obnovu industrijske baštine. I dok preobrazba nekadašnje palače šećerane, odnosno tvornice Benčić, u kvart kulture s dva muzeja, gradskom knjižnicom i dječjom kućom, nije upitna, obnova Galeba podijelila je javnost.

- Ako znamo da je to i Europa prepoznala i čak s 85 posto bespovratnih sredstava financirala, onda je to doista nešto što je pozitivna stvar na današnjoj gradskoj sceni, kazao je Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke.

Nakon 13. kolovoza i ponovljenog natječaja bit će izvjesniji i početak obnove broda u muzej. Europski novac Rijeka je trošila i za energetsku obnovu škola i vrtića. Projekti su dobro i na vrijeme pripremljeni. Pa su, ističe gradska vlast, iskorištene pogodnosti koje je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!