EU i Indija dogovorili jačanje suradnje

25.04.2022.

15:12

Autor: HRT/Hina/V.G.

EU i Indija dogovorili jačanje suradnje

EU i Indija dogovorili jačanje suradnje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska unija i Indija dogovorile su se u ponedjeljak da će osnovati vijeće za jačanje suradnje na području trgovine i tehnologije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nalazi se u dvodnevnom posjetu glavnom gradu Indije u sklopu napora Zapada da potakne New Delhi da smanji veze s Rusijom, svojim glavnim opskrbljivačem oružjem, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Indija nije izričito osudila rusku invaziju, ali je pozvala na trenutačni prekid nasilja.

SAD je jedina druga zemlja koja ima tehnički sporazum s EU-om sličan onom potpisanom u ponedjeljak s Indijom.

- Mislim da je ovaj odnos danas važniji nego ikad, rekla je Von der Leyen tijekom sastanka s indijskom premijerom Narendrom Modijem.

- Imamo puno zajedničkog, ali i suočeni smo s izazovnim političkim okruženjem.

U fokusu će biti suradnja na području sigurnosti, klimatskih promjena i trgovine, istaknula je.

- Obje strane složile su se da brze promjene u geopolitičkom okruženju naglašavaju potrebu za zajedničkom dubinskom strateškom suradnjom", navodi se u zajedničkoj izjavi.

- Vijeće za trgovinu i tehnologiju osiguravat će političko usmjerenje i potrebnu strukturu za operacionalizaciju političkih odluka, koordinirati tehnički posao i izvješćivati političku razinu kako bi osiguralo provedbu i praćenje napretka u područjima koja su važna za održiv napredak europskog i indijskog gospodarstva.

Von der Leyenin posjet dogodio se nekoliko dana nakon sastanka britanskog premijera Borisa Johnsona s indijskom kolegom na kojem je dogovoreno jačanje bilateralne suradnje na području obrane i gospodarstva. Prije Johnsona u posjetu Indiji bili su američki dužnosnici te ministri vanjskih poslova Rusije i Kine.

Očekuje se da će Von der Leyen ponuditi povećanje prodaje europske vojne opreme Indiji te ponovno pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je visoki europski dužnosnik premijer početka sastanka.

- Razmotrili su napredak u živom strateškom partnerstvu Indije i EU-a i dogovorili jačanje suradnje na području trgovine, klime, digitalne tehnologije i ljudskih veza, objavio je na Twitteru glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je nakon sastanka da su "razmijenili stajališta o gospodarskim i političkim implikacijama sukoba u Ukrajini".

Kao i mnoge druge europske zemlje, Indija i dalje kupuje naftu od Rusije unatoč sankcijama koje su Moskvi nametnuli SAD i druge razvijene zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!