08:34 / 12.05.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

EU i Japan dogovorili se o digitalnoj suradnji

EU i Japan dogovorili se o digitalnoj suradnji

EU i Japan dogovorili se o digitalnoj suradnji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska unija i Japan dogovorili su se da će pojačati suradnju u razvoju digitalnih tehnologija, kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije.

Govoreći nakon samita EU-a i Japana u Tokiju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je "vodstvo u tom području ključno za našu konkurentnost i sigurnost".

Digitalno partnerstvo između Bruxellesa i Tokija prvo je takve vrste između EU-a i druge zemlje.

Obje zemlje složile su se koristiti strateško partnerstvo za jačanje i diverzifikaciju opskrbnih lanaca, primjerice poluvodiča, rekla je Von der Leyen nakon sastanka s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Europska unija i Japan žele čvršće surađivati i u drugim područjima. Na samitu na kojemu je sudjelovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel dvije strane dogovorile su se surađivati u postizanju "slobodnog i otvorenog" Indo-Pacifika i osiguranju gospodarske i energetske sigurnosti, objavio je Kishida.

Von der Leyen je upozorila da je Rusija "najizravnija prijetnja" međunarodnom poretku zbog svog "barbarskog" rata u Ukrajini. Ona je pohvalila "snažan" odgovor Japana na rusku agresiju na Ukrajinu.

Japan je jedna od pet zemalja u indo-pacifičkoj regiji koja je odlučila nametnuti sankcije Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Europe, ona potresa srž međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati, rekao je Kishida.

Kao članica Skupine sedam vodećih demokratskih ekonomija (G7) Japan je nedavno pristao na postupno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte, među ostalim novim kaznenim mjerama. Ovo je korak oko kojeg se države članice EU-a nisu mogle dogovoriti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!