18:06 / 20.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

EU i OESS traže istragu zloporaba ovlasti u aferi sa šefom sigurnosne agencije u BiH

Obavještajno-sigurnosne agencije

Obavještajno-sigurnosne agencije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izaslanstvo EU u BiH i misija OESS-a pozvali su institucije te zemlje da istraže navode o zloporabi ovlasti nakon što je procurio audiozapis u kojemu šef Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić od glavna tužiteljice Gordane Tadić traži obustavu istrage njegovih visokoškolskih diploma.

- Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloporabi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah istražiti nadležna tijela, stoji u pisanoj izjavi Izaslanstva Europske unije u BiH.

Njihov glasnogovornik Ferdinand Koenig pojasnio je kako nitko 'ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša'.

Tijekom sastanka u nekoliko navrata šef Obavještajno-sigurnosne službe Osman Mehmedagić Osmica tražio je da glavna državna tužiteljica Gordana Tadić skloni tužitelja Olega Čavku kako ne bi nastavljao s istragom njegovih diploma koje su se kasnije pokazale krivotvorenima.

Jedna visokoškolska diploma iz Banja Luke je prošle godine poništena, a ove godine je Mehmedagić čak uhićen nakon što je utvrđeno da je i druga diploma s Američkog univerziteta u Sarajevu također krivotvorena.

U tom razgovoru Mehmedagić je iznio niz optužbi protiv tužitelja Čavke te je upozorio kako će iskoristiti sve mehanizme da se zaštiti.

- Meni je dužnost, ako imam nešto, da ti dostavim na znanje da bi ga (Čavku) mogla skinuti ako bi mogao nanijeti štetu, rekao je šef OSA-e.

On je pritom ustvrdio kako je spreman o navodnim podmetanjima izvijestiti javnost.

Misija OESS-a u BiH je također pozvala da se 'istraži svaki navod o nedoličnom ponašanju'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!