EU i sve njezine članice u teškim trenucima uz Srbiju

09.05.2023.

15:42

Autor: Hina/E.P.C.

Emanuele Giaufret, šef Delegacije EU-a u Srbiji

Emanuele Giaufret, šef Delegacije EU-a u Srbiji

Foto: Milos Tesic / ATAImages/PIXSELL

Šef Izaslanstva Europske unije u Srbiji Emanuele Giaufret poručio je na svečanosti koja je na Dan Europe simbolično održana u počast stradalima u dva masovna ubojstva prošlog tjedna, da su EU, njezine institucije i sve države članice jednoglasno uz Srbiju i podržavaju njezino punopravno članstvo u Uniji.

Emanuele Giaufret danas je s veleposlanicima država EU-a i srbijanskom ministricom za europske integracije Tanjom Miščević na kalemegdanskoj tvrđavi otkrio cvjetnu instalaciju u obliku srca, koja simbolično prikazuje EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti. Instalacija je izraz solidarnosti prema obiteljima i prijateljima 17 žrtava ubijenih u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i trima selima u okolici Mladenovca.


Izaslanstvo EU-a otkazalo događaje vezane uz oblježavanje Dana pobjede i Dana Europe u Srbiji


- Ove godine za 9. svibnja, Dan Europe, nemamo uobičajeni prijam, proslavu i koncert jer Srbija žali tragičan gubitak svoje djece, ljudi koji su nasilno stradali i naša srca nisu spremna ni voljna slaviti, istaknuo je Giaufret. 


Rekao je kako je Dan Europe pravo vrijeme da pošaljemo poruke solidarnosti, koja je u temelju europskog projekta.


-  Srbiji je mjesto u Uniji koja je transformirana u najatraktivnije mjesto za život ljudi, u kojem se poštuju prava i mjesto je mira, slobode, poštovanja i dostojanstva za sve, u kojem države surađuju, a problemi se prevladavaju razgovorima, poručio je šef Izaslanstva EU-a u Srbiji.


Giaufret je ocijenio da je od početka ruske agresije na Ukrajinu projekt Europe važniji nego ikada prije te istaknuo da je ta agresija napad na osnovne vrijednosti Unije, koja je jasno stala uz Ukrajinu.


I švedska veleposlanica Anika Ben David istaknula je da je EU uz Srbiju u ovim teškima danima kada se obilježavaju zajedničke vrijednosti i da se, unatoč šoku koji još ne prestaje, mora naći način da se ide dalje.


Zahvalivši na potpori, ministrica Tanja Miščević istaknula je važnost prijateljske suradnje i solidarnosti s EU-om. 


Najavila je da će "cvijeće solidarnosti", od kojeg je danas simbolično formirano srce, biti podijeljeno bolnicama, institucijama i posjetiteljima kalemegdanske tvrđave.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!