16:21 / 07.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

EU istražuje moguću vezu između slučajeva salmonele i čokoladnih proizvoda

Puuuuuno čokolade za čokoladnu tortu

Puuuuuno čokolade za čokoladnu tortu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je da istražuje moguću vezu između više od 100 slučajeva salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

Talijanska konditorska grupa Ferrero povukla je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ferrero se na taj potez odlučio preventive radi i rekao je u srijedu da nijedan Kinder proizvod pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

EFSA je u srijedu izvijestila da je s Europskim centrom za kontrolu bolesti (ECDC) pokrenula istragu kako bi utvrdila moguću vezu između 134 potvrđena i vjerojatna slučaja salmonele kod djece i konzumacije proizvoda od čokolade.

Većinu slučajeva čine djeca mlađa od 10 godina.

Prvi slučaj zabilježen je 7. siječnja u Britaniji, a od 17. veljače zaraza salmonelom identificirana je i u drugim europskim zemljama.  

- Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva, izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

- U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e ne spominje se ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ali nije pojasnila je li problem samo u tim proizvodima, napominje Reuters.

Švicarska konditorska tvrtka Nestle priopćila je da nije povukla nijedan proizvod zbog povezanosti sa salmonelom. Iz Lindt & Spruneglia poručili su da nisu povezani s aktualnom zdravstvenom krizom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!