10:49 / 23.03.2018.

Autor: S.M./D.P./Hina

EU iz Rusije povukao veleposlanika, RH u ponedjeljak o mjerama

-

-

Foto: - / -

U zajedničkoj izjavi nakon sinoćnjeg sastanka u Bruxellesu, Europsko vijeće je priopćilo da nema "drugog vjerojatnog objašnjenja" osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.
Europska unija povukla je svog veleposlanika u Moskvi, a Hrvatska će u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve, nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

U zajedničkoj izjavi nakon sinoćnjeg sastanka u Bruxellesu, Europsko vijeće je priopćilo da nema "drugog vjerojatnog objašnjenja" osim onoga da je za napad odgovorna Rusija. EU je priopćio da je njezin veleposlanik povučen "radi konzultacija". "Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našeoj zajedničkoj sigurnosti", stoji u izjavi vijeća koje je o napadu dokasna sinoć raspravljalo na summitu u Bruxellesu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su europski čelnici suglasni da treba poduzeti zajedničke korake, "uključujući daljnje mjere". Grčki premijer Alexis Tsipras novinarima je rekao da EU treba pokazati solidarnost s Britanijom, "ali u isto vrijeme moramo biti odgovorni" kada se napad pripisuje nekoj državi. Litvanska predsjednica Daria Grybauskaite je najavila da će njezina zemlja protjerati ruske diplomate kao što je to učinila i Velika Britanija.

Moskva: London i Washington uvukli EU u proturusku kampanju

Europska unija uvučena je u proturusku kampanju koju potiču London i Washington da stvore razdor između Moskve i Unije, objavilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova. Rusko ministarstvo vanjskih poslova žali što su čelnici EU-a podržali britanski stav. Jedino objašnjenje za tu podršku vide u nastojanju da pomognu britanskoj premijerki Theresi May izići iz teške situacije, stoji u priopćenju. Kremlj je priopćio da žali zbog odluke EU-a o povlačenju veleposlanika. "Žalimo zbog toga", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodajući da je odluka donesena na temelju pretpostavki što se dogodilo Skripalu i njegovoj kćeri.

Hrvatski državni vrh u ponedjeljak o stavu prema Moskvi

Upitan kako će reagirati Hrvatska, premijer Andrej Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će "vidjeti kako pokazati solidarnost s V.. Britanijom". "Ovo je ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja", kaže Plenković. Upitan je li se Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Putinu da posjeti Hrvatsku, Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci. "U krajnjoj liniji i Britanija je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno", rekao je Plenković.SAD, Francuska, Njemačka i Velika Britanija već su prošli četvrtak osudili Rusiju za napad u Salisburyju. Dio zemalja poput Italije, Grčke, Cipra i Austrije ne žele eskalaciju u odnosima s Rusijom i pozivaju na oprez, ali istodobno i izražavaju solidarnost s Velikom Britanijom.

Velika Britanija je odgovarajući na napad protjerala 23 ruska diplomata, što je najveće jednokratno protjerivanje u više od 30 godina. Ubrzo je uslijedila odmazda Moskve odlukom o protjerivanju isto toliko britanskih diplomata i zabranom rada British Councila u Rusiji. London optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u "kritičnom" stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!