14:07 / 04.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

EU kaže da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva

EU kaže da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva

EU kaže da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva

Foto: Stevo Vasiljevic / REUTERS

Europska komisija ne pregovara o mogućnosti nabave ruskog cjepiva Sputnik V, a eventualna pozitivna ocjena toga cjepiva Europske agencije za lijekove ne znači nužno da će to cjepivo biti uključeno u zajedničku strategiju nabave cjepiva, izjavio je glasnogovornik Komisije.

Trenutačno se ne vode pregovori da se Sputnjik V uključi u europski portfelj cjepiva, izjavio je glasnogovornik Stefan De Keersmaecker. Dodao je da Komisija i zemlje članice mogu uvijek uključiti neko novo cjepivo u europski portfelj.

Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je ranije danas da je počela postupnu ocjenu dokumentacije o cjepivu Sputnjik V, koja bi mogla dovesti do njegova odobrenja za korištenje u 27 država članica.

Glavni glasnogovornik Komisije Eric Mamer istaknuo da eventualna pozitivna ocjena Europske agencije za lijekove za bilo koje cjepivo ne znači da iz toga slijedi obveza za Komisiju da to cjepivo uključi u europski portfelj.

U okviru Europske strategije za cjepiva, Komisija je dosad potpisala ugovore sa šest proizvođača - AstraZenecom, Johnson&Johnsonom, Pfizer/BioNTechom, CureVacom, Modernom i Sanofi-GSK-om. S još dva proizvođača Novavax i Valneva obavljeni su preliminarni pregovori, ali ugovor još nije potpisan.


Hrvatska je danas rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri.

Nacionalna odobrenja u kriznim situacijama moguća su po pravilima EU-a, ali države članice mogu biti odgovorne ako nešto s cjepivom pođe po zlu, dok odobrenje EMA-e osigurava veću zakonsku zaštitu.

Jedan dužnosnik kazao je da su države članice preliminarno razgovarale o tome hoće li pregovarati s ruskim proizvođačima cjepiva, ali ništa konkretno nije izneseno na stol.

Zemlje članice mogu samostalno pregovarati i zaključivati ugovore o nabavi cjepiva samo s onim proizvođačima koji nisu dio europskog portfelja, ali im je savjetovano da se suzdrže od paralelnih pregovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupnji.

U nekim zemljama članicama već je odobreno rusko i kinesko cjepivo, a dio njih razmatra kupovinu tih cjepiva. Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!