20:37 / 28.09.2020.

Autor: V.K./Hina

EU kaže da neće napustiti pregovore s Londonom

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Europska komisija je poručila da Europska unija neće napustiti pregovore o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Unije nakon brexita i ostaje predana postizanju dogovora.
Europska komisija je poručila da Europska unija neće napustiti pregovore o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Unije nakon brexita i ostaje predana postizanju dogovora, odbacivši unaprijed odgovornost za možebitnu propast pregovora.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič je nakon sastanka s britanskim ministrom zaduženim za brexit Michaelom Goveom rekao da Europska unija ostaje predana postizanju sporazuma unatoč prijetnjama Londona da neće ispoštovati dio sporazuma o povlečenju iz Unije.

- EU nikada neće izazvati kraj pregovora o budućem partnerstvu između EU-a i Ujedinjenog Kraljlevstva, rekao je.

Britanska vlada ustraje na zakonu kojim briše određene članke Sporazuma o razdruživanju s Europskom unijom.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju.

Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine listopada tvrdeći da će i brexit bez sporazuma biti "dobar ishod" za Britaniju.

EU je odgovorio da se neće ustručavati poduzeti pravne korake ako bi London odlučio nastaviti s provedbom spornog zakona o britanskom unutarnjem tržištu, napomenuo je Šefčovič.

Obje strane su istaknule da istječe vrijeme za postizanje sporazuma. Po glavnom pregovaraču EU-a Michelu Barnieru sporazum mora biti postignut najkasnije do kraja listopada.

U utorak treba početi novi krug pregovora dvije strane posvećen također spornim pitanjima ribarstva i jednakim uvjetima tržišnog natjecanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!