17:34 / 02.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

EU kritizirao Kinu što je otjerala novinara

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / REUTERS

Europska unija kritizirala je Kinu zbog dugog uznemiravanja novinara BBC-a, koji je zbog prijetnji kineskih vlasti napustio zemlju.

John Sudworth preselio je na Tajvan sa suprugom Yvonne Murray, dopisnicom iz Kine za irsku javnu televiziju, nakon prijetnji povezanih s njegovim izvješćivanjem o postupanju s ujgurskim muslimanima u Xinjiangu, koje je Peking ocijenio pristranim.

Sudbina novinara BBC-a zadnji je slučaj izvjestitelja otjeranih iz Kine zbog uznemiravanja i konstantnog ometanja njihova rada, nakon protjerivanja najmanje 18 izvjestitelja prošle godine, istaknula je glasnogovornica šefa europske diplomacije, Josepa Borrella.

- Otišao je nakon što su ga vlasti dugo uznemiravale, uključujući nadziranje, prijetnje pravosudnim progonom, ometanje, zastrašivanje i objavu na internetskim stranicama službenih medija video snimki u kojima ga se osobno proziva i u kojima se koriste isječci iz policijskih video snimki, objasnila je.

Europska unija je u više navrata izrazila kineskim vlastima zabrinutost zbog pretjeranog ograničavanja rada stranih novinara i njihova uznemiravanja, podsjetila je u priopćenju.

Bruxelles zbog toga poziva Kinu da poštuje obveze koje proizlaze iz nacionalnog i međunarodnog prava i da zajamči slobodu izražavanja i medija, kako je upisano u ustavu Narodne Republike Kine i u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

EU izražava odlučnost čuvati slobodu i pluralizam medija, kao i štititi pravo na slobodu izražavanja na internetu i izvan interneta, uključujući slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija bez uplitanja.

Odnosi između EU-a i Kine zaoštrili su se u ožujku nakon odluke Unije da uvede sankcije protiv četvorice kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu.

Peking je na to odgovorio zabranivši pristup svojem teritoriju desetero Europljana, među kojima više europskih zastupnika, optuženih da šire laži o represiji nad Ujgurima.

Nekoliko država članica zbog toga je prosvjedovalo i pozvalo kineske veleposlanike na razgovor kako bi im izrazile nezadovoljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!