EU krši propise o smanjenju opasnog otpada

17.01.2023.

13:27

Autor: I.B./Hina

Opasan otpad

Opasan otpad

Foto: HTV / HRT

Europska unija proizvodi znatno više opasnog otpada nego u prošlom desetljeću, unatoč propisima koji nalažu smanjenje njegove količine, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

U 2018. EU je proizveo 101,7 milijuna tona opasnog otpada, uključujući otrovne teške metale poput olova i žive, za 26 posto više nego u 2004., navode revizori u izvješću.

Tri četvrtine opasnog otpada proizveli su u 2018. industrija, vodoprivreda, građevinski i rudarski sektor, a kućanstva četiri posto.

Europska komisija objašnjava rast boljim izvješćivanjem, navodi revizorski sud.

Gomilanje opasnog otpada trebalo bi se spriječiti u prvom redu prevencijom, ali EU još nije riješio ni probleme s pouzdanim praćenjem i odlaganjem.

Najbolje rješenje bilo bi recekliranje i korištenje otpada za proizvodnju energije, naglašava glavna autorica izvješća Eva Lindstroem.

- Odlaganje bi trebalo biti zadnja opcija, naglasila je Lindstrom, "a EU još uvijek odlaže više od 50 posto opasnog otpada".

U 2020. EU je zbog pandemije proizveo manje opasnog otpada, ali revizori su u izvješće uključili i nepotpune podatke koje je objavio europski statistički ured Eurostat, napominje agencija dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!