21:25 / 29.12.2020.

Autor: M.M./Hina

EU kupuje dodatnih 100 milijuna doza BioNTechova i Pfizerovo cjepiva

Foto: Liam McBurney/Pool via REUTERS

Foto: Liam McBurney/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Europska unija kupit će dodatnih 100 milijuna doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha, čime se ukupni broj penje na 300 milijuna doza.
Europska unija kupit će dodatnih 100 milijuna doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha, čime se ukupni broj penje na 300 milijuna doza, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

-
Odlučili smo uzeti dodatnih 100 milijuna doza od BioNTecha i Pfizera, cjepiva koje se već koristi u Europskoj uniji. Imat ćemo ukupno 300 milijuna doza toga cjepiva, koje je ocijenjeno sigurnim i učinkovitim. Uslijedit će još cjepiva, objavila je von der Leyen na Twitteru.

Europska komisija je u studenome potpisala s BioNTechom ugovor o nabavi 200 milijuna doza cjepiva, s mogućnošću nabave još dodatnih 100 milijuna doza. Cijena i za dodatnih 100 milijuna doza, ostaje ista - 15,5 eura po dozi.

Do odluke o aktiviranju opcije o nabavi dodatnih 100 milijuna doza došlo je nakon što su kod nekih potencijalnih cjepiva, za koje je Komisija također potpisala sporazume o nabavi, došlo do nepredviđenih kašnjenja u kliničkim ispitivanjima.

BioNTechovo i Pfizerovo cjepivo najprije je odobreno u SAD-u i u Velikoj Britaniji, a u Europskoj uniji krenulo se s masovnim cijepljenjem protiv Covida-19, u nedjelju 27. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!