21:55 / 10.03.2021.

Autor: Hina/HRT

EU: Mađarska, Poljska i Slovenija guše medijske slobode

Vera Jourova, potpredsjednica EK-a

Vera Jourova, potpredsjednica EK-a

Foto: Johanna Geron / Reuters

Stanje u medijima je zabrinjavajuće u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji u kojima se guše medijske slobode i napadaju novinari, rekla je potpredsjednica Europske komisije (EK) i većina zastupnika u Europskom parlamentu (EP).

- Pandemija Covida-19 je više no ikad pokazala koliko je bitna uloga novinara u informiranju građana. Potrebno je više nego ikad podržati rad medija, a ne stavljati na njih dodatni teret ili pritisak. Ne smije biti političkog pritiska, rekla je zastupnicima Vera Jourova, potpredsjednica EK-a za vrijednosti i transparentnost. Nažalost, posljednjih mjeseci događa se zabrinjavajući razvoj događaja, istaknula je u raspravi na plenarnoj sjednici EP-a na temu Pokušaji vlada na ušutkavanju medija u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Rasprava se isprva trebala baviti samo Mađarskom i Poljskom, ali je na prijedlog socijaldemokrata proširena na Sloveniju.

Vlada premijera Janeza Janše sve je češće meta kritika u Europskoj uniji. Njegova preuranjena čestitka bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu snažno je odjeknula, kao i odluka o prestanku financiranja javne novinske agencije koja je protumačena kao pokušaj gušenja njezine neovisnosti. Napadi na novinarku portala Politico također su odjeknuli u javnosti.

U Mađarskoj je nedavno onemogućen rad jednoj od posljednjih neovisnih radio postaja, a u Poljskoj se uvodi zakon o oporezivanju prihoda od reklama za koji kritičari kažu da se radi o napadu na neovisnost medija.

Brojni eurozastupnici su zabrinuti zbog stanja medijskih sloboda u tim zemljama. Socijaldemokrati, liberali i zeleni kritizirali su položaj medija u sve tri države, a zastupnici EPP-a, grupacije kojoj pripada Janšina stranka, bili su kritični prema Poljskoj i Mađarskoj i Sloveniju uglavnom nisu spominjali.

Zastupnici EPP-a podržavaju prijedlog premijera Janše da EK uputi u Sloveniju misiju za utvrđivanje činjenica, što je izvršno tijelo EU-a nedavno odbilo.

Zastupnica iz Janšine Slovenske demokratske stranke Romana Tomc rekla je da je golema većina medija u Sloveniji lijevo usmjerena i optužila oporbu da raspravu koristi za besraman napad za rušenje vlade.

Za Franca Bogoviča iz Slovenske narodne stranke, koja je također dio EPP-a, diskusija o medijima je odraz unutarnjopolitičke borbe u zemlji, a ne pravog stanja u Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!