EU ministri: Ukrajinske žitarice mogu Dunavom

19.10.2022.

21:11

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ministri vanjskih poslova 14 zemalja kroz koje prolazi rijeka Dunav, ili koje se nalaze blizu nje, istaknuli su da će intenzivirati napore u smanjenju ovisnosti o energentima iz Rusije te da će unaprijediti plovni put Dunavom kako bi se njime prevozile žitarice iz Ukrajine.

Predstavnici Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Hrvatske, BiH, Slovačke, Mađarske, Srbije, Crna Gore, Ukrajine, Rumunjske, Bugarske i Moldavije okupili su se u slovačkom gradu Košicama.


Njihov forum organiziran je u sklopu Strategije Europske unije za regiju Dunava (EUSDR), okvira za razgovor i suradnju država iz tog područja.


Većina ministara sudjelovala je na sastanku online te usvojila zajedničku deklaraciju, zakonski neobvezujući dokument kojim usklađuju svoje politike.


Intenzivirat ćemo napore u smanjenju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima pomoću diverzifikacije izvora energenata i dobavnih pravaca, piše u deklaraciji napisanoj na četiri stranice.


Podunavske zemlje su dodale da će istovremeno poticati energetsku tranziciju, odnosno korištenje obnovljivih izvora energije u skladu s dogovorenim međunarodnim klimatskim sporazumima.


U deklaraciji su također naglasile potrebu za korištenjem alternativne rute za izvoz žitarica iz Ukrajine zbog ruske blokade luka u Crnom moru.


U tim uvjetima su luke na Dunavu postale jedan od mogućih načina za izlazak iz prehrambene krize, navedeno je u deklaraciji.


Zemlje namjeravaju dodatno pojednostavniti procedure, poput carina, za hranu koja bi Dunavom dolazila iz Ukrajine u istočnu i srednju Europu.


Dunav je, nakon Volge, druga po veličini rijeka u Europi dugačka 2.860 kilometara.


Ukrajina je 2019. godine izvozila 16 posto svjetskih zaliha kukuruza i 42 posto suncokretovog ulja, podatak je Ujedinjenih naroda. Pad isporuka podigao je cijene hrane.


Godišnji forum podunavskih zemalja trebao se održati u Ukrajini jer ona trenutno predsjeda Strategijom EU-a za regiju Dunava, no zbog ruske invazije započete 24. veljače na tu zemlju skup se održava u susjednoj Slovačkoj blizu granice s Ukrajinom.


Strategija EU-a za regiju Dunava osnovana je 2010. godine a njome zemlje sudjeluju u prekograničnim projektima u zaštiti okoliša, turizmu, energetici, prometu i obrazovanju.


Zemlje određuju zajedničke prioritete u području Dunava pa ih povezuju sa svojim nacionalnim prioritetima, odnosno nacionalnim projektima koje žele financirati iz EU fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!