EU mora izmijeniti sustav odlučivanje prije proširenja

19.09.2023.

17:23

Autor: D. S./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Europska unija mora radikalno izmijeniti sustav odlučivanja i financiranja kako bi 27-člani blok bio spreman do 2030. proširiti se na nove zemlje, ocjena je stručne analize koju su naručile vlade Francuske i Njemačke.

Trenutačno osam država ima kandidatski status: Turska, Ukrajina, Moldavija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija te Srbija, a Gruzija i Kosovo potencijalni su kandidati.


Iz geopolitičkih razloga proširenje zauzima visoko mjesto na političkoj agendi Europske unije, koja, međutim, još nije ni institucionalno ni politički spremna za to, navodi se u izvješću koje je predstavljeno ministrima u Bruxellesu.


U dokumentu, u kojem piše da ga ne treba promatrati kao stajalište Pariza i Berlina, navodi se da bi EU trebao odlučivati kvalificiranom većinom umjesto jednoglasno u nekim područjima.


- Institucije i mehanizmi odlučivanja nisu bili osmišljeni za skupinu od 37 zemalja članica i zapravo otežavaju proces odlučivanja i danas kada odluke u upravljanju krizama donosi blok od 27 zemalja, smatraju stručnjaci. 

Jednoglasno odlučivanje propisano je za pitanja iz vanjske i sigurnosne te porezne politike, u financiranju EU-a, u nekim područjima pravosuđa i unutarnje politike te socijalne sigurnosti i zaštite. 


Neke vlade i stručnjaci već su kritizirali taj imperativ jednoglasja, ocjenjujući da on uvelike usporava pa čak i blokira razvoj Unije, jer sve odluke u navedenim područjima moraju se svesti na najniži zajednički nazivnik.


S druge strane, ako se taj zakon promijeni, morat će se donijeti amandmani na ugovore EU-a, što bi bio dug i težak proces koji bi i sam zahtijevao jednoglasnost. 

Nadalje, stručnjaci pozivaju na jačanje uvjeta da vlade država članica moraju poštovati vladavinu zakona i europske vrijednosti kako bi imale pravo na novac iz fondova EU-a. Tu preporuku valja gledati u kontekstu činjenice da se Bruxelles godinama bori s nacionalistički i autoritarno nastrojenim vladama Poljske i Mađarske.


U dokumentu se poziva EU da izmijeni svoje ugovore kako bi omogućio izdavanje obveznica te kako bi skratio proračunski ciklus sa sadašnjih sedam na pet godina za Europsku komisiju i Europski parlament.


Proračun, koji sada iznosi oko 1 posto bruto nacionalnog dohotka, treba povećati kako bi odgovorio zahtjevima rastućeg broja zadaća kojima se EU bavi kao blok, a novi izvori prihoda trebali bi se stalno njima dodjeljivati.


Stručnjaci zaključuju da bi nekim članicama EU-a trebalo dopustiti da međusobno tješnje surađuju, čime bi se formirale četiri razine europske integracije.


Najdublja integracija bila bi unutarnji krug sličan eurozoni koja se koristi jedinstvenom valutom i putovnicom za Schengenski prostor.


Druga razina bio bi sam EU, a širi krug činile bi pridružene članice koje bi sudjelovale na jedinstvenom tržištu EU-a robe i usluga i postupale bi po zajedničkim načelima EU-a.


Konačno, postojala bi Europska politička zajednica - forum koji je predložila Francuska i koji je lansiran lani kao vanjska razina političke suradnje, no koja nije vezana za pravo Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!