16:27 / 19.11.2020.

Autor: V.K./Hina

EU mora osigurati cjepiva protiv COVID-a i za migrante

Foto:  REUTERS/Dado Ruvic/

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/

Foto: - / REUTERS

Glavni direktor Međunarodne organizacije za migracije Antonio Vitorino pozvao je Europsku uniju da zajamči pristup budućim cjepivima protiv bolesti COVID-19 i migrantima na europskom teritoriju.
Glavni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antonio Vitorino pozvao je Europsku uniju da zajamči pristup budućim cjepivima protiv bolesti COVID-19 i migrantima na europskom teritoriju.

- Izazov s kojim su suočene države članice EU-a jest da zajamče pristup cjepivu svima na svojem teritoriju, ne samo svojim građanima, nego i izbjeglicama, prognanicima i migrantima koji se nalaze u Europi, istaknuo je Vitorino u obraćanju na videokonferenciji o migraciji i azilu u Europi.

- Nije riječ samo o zaštiti ljudskih prava migranata, nego i o zdravstvenoj sigurnosti i dobrobiti cijele populacije u zemljama koje su ih primile, kazao je.
Vitorino je također pozvao EU da uspostavi održiv sustav za spašavanje migranata na moru.

Istaknuo je da Libija nije sigurna zemlja za iskrcavanje migranata.

- Migranti u Libiji žive u uvjetima koji su znatno ispod minimalnih humanitarnih standarda, rekao je.

- Pandemija bolesti COVID-19 vrši dodatne migrantske pritiske, upozorio je. Sahel je eksplodirao, kazao je, u trenutku kada se afrički migranti sve više pokušavaju domoći Kanara, zaobilazeći Mediteran zbog sporazuma koje je EU sklopio s Libijom, Turskom i Marokom.

Pet godina nakon migrantske krize 2015., Europska komisija predložila je u rujnu reformu sustava azila utemeljenu na obveznom mehanizmu solidarnosti sa zemljama prvog ulaska migranata, kao što su Grčka, Italija i Španjolska. U slučaju velikog migrantskog vala, članice EU-a trebale bi primiti tražitelje azila ili se pobrinuti za povratak odbijenih u njihove zemlje podrijetla.

- No pregovori o tome veoma su teški. Prijedlozima se protive Mađarska, Poljska i Češka. Svaka država članica, bez iznimki, mora podržati države članice koje su pod pritiskom, rekla je u četvrtak tijekom konferencije predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. - Rješenje koje bi zadovoljilo sve ne postoji. Moramo pronaći kompromis, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!