14:41 / 15.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

EU ne priznaje Lukašenka, najavljuju sankcije

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Europska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije i priprema sankcije protiv dužnosnika vladajućeg režima.
Europska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije i priprema sankcije protiv dužnosnika vladajućeg režima u toj zemlji, rekao je u utorak šef europske diplomacije Josep Borrell.

- Smatramo da izbori 9. kolovoza nisu bili pošteni i ne priznajemo Aleksandra Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije, rekao je Josep Borrell u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu.

- Upravo donosimo sankcije za značajan broj odgovornih za nasilje, represije i falsificiranje izbornih rezultata, dodao je.

- Te sankcije trebale bi biti usvojene prije Europskog vijeća 24. i 25. rujna u Bruxellesu ako želimo sačuvati europski kredibilitet, kazao je.

Odluka bi trebala biti donesena na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu.

- Europska unija također preispituje odnose s Bjelorusijom kako bi identificirala područja u kojima bi kontakti trebali biti suspendirani ili razmotreni, one u kojima ima interesa sudjelovati, čak ih intenzivirati, i podržati bjeloruski narod i civilno društvo te područja u kojima može pružiti dodatnu pomoć ako se dogodi evolucija prema novoj demokratskoj Bjelorusiji, kazao je Borrell.

Borrell je kritizirao nastavak represije u Bjelorusiji gdje je uhićeno više od 7500 mirnih prosvjednika i zabilježeno i dokumentirano 500 slučajeva mučenja.

- Ako se situacija nastavi pogoršavati, bit će razmotrene dodatne sankcije (...) Pozivamo bjeloruske vlasti da pronađu izlaz iz krize obustavom nasilja i ilegalnih pritvaranja te pokretanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga, a EU je spreman podržati svaku vjerodostojnu inicijativu u tom smislu, kazao je.

Borrell je kazao da bi novi izbori pod nadzorom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) bili najbolja opcija, ali i napomenuo da do sada nisu mogli stupiti u kontakt s bjeloruskim vlastima ni na kojoj razini.

Lukašenkova odlučnost da ostane na vlasti uz očito sve veću potporu Moskve sve to otežava, zaključio je Borrell, dan nakon sastanka Lukašenka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak trebala bi biti konkretizirana i odluka o mogućim sankcijama Turskoj zbog napetosti s Grčkom oko rezervi prirodnoga plina u istočnom Sredozemlju. Konzenzusa o tome još nema.


(Hina) xzt ydv

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!