15:24 / 17.02.2022.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/I.Z./HRT/Hina

EU obnavlja odnose s Afrikom nakon pandemije

Sastanak se trebao održati 2020., ali je bio odgođen zbog pandemije

Sastanak se trebao održati 2020., ali je bio odgođen zbog pandemije

Foto: Olivier Hoslet / Pool via REUTERS

Europska unija danas je u Bruxellesu ugostila više od četrdeset afričkih čelnika u nastojanju da potvrdi svoj utjecaj na tom kontinentu, u koji Kina i Rusija puno ulažu i gdje su mnogi razočarani koliko su cjepiva protiv COVID-a dobili od Europe.


Kako je Jasna Paro večeras iz Bruxellesa javila u središnji HTV-ov Dnevnik, tema stanja na istoku Europe nije se mogla izbjeći, zbog čega je organiziran izvanredni kratki summit unutar summita. Svi su lideri izrazili najdublju zabrinutost stanjem na istoku Ukrajine, ali i duž ukrajinske kopnene i morske granice. Europski čelnici nastoje organizirati izravni, licem u lice sastanak ukrajinskog i ruskog predsjednika. Većina lidera smatra da je u stanju visoke napetosti nužno održati dijalog te da treba upotrijebiti sva diplomatska sredstva, sve alate i formate kako bi se izbjeglo ono najgore. Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je da treba biti krajnje oprezan jer informacije s terena govore da opasnost od otvorenog sukoba raste. Bilo je govora i o sankcijama za Rusiju, ali nijedan od lidera o tome nije htio jako puno govoriti.


Tijekom poslijepodneva lideri su započeli sastanak s afričkim čelnicima. Cilj je da se prodube i prošire i učvrste odnosi između dviju kontinenata, odnosno kako na najbolji način i na obostranu korist iskoristiti financijski paket od 150 milijardi eura, koliko je EU pripremio - naravno, vodeći računa prije svega o afričkim prioritetima.


Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje na razgovorima na temu klimatskih promjena i zdravstvenih pitanja u Africi.

Europska unija ponudit će na samitu nekoliko paketa pomoći u cilju jačanja zdravstva, obrazovanja i stabilnosti u Africi te joj obećati pola od novog 300 milijardi eura vrijednog investicijskog plana Global Gateway, koji je zamišljen da bude protuteža kineskoj inicijativi Pojas i put.

Sastanak se održava u trenutku kada je Francuska najavila da će početi povlačiti vojnike iz Malija, koji su se sa svojim saveznicima borili protiv islamističkih militanata.

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je uoči dvodnevnog sastanka, koji se trebao održati 2020. ali je bio odgođen zbog pandemije, da su Europa i Afrika usko povezani.

- Afrički problemi su naši problemi, rekao je u utorak u Europskom parlamentu.

- Kada radimo na tome da pokušamo riješiti te probleme, radimo i za sebe, istaknuo je.

Europske i druge bogate nacije bile su u jeku pandemije meta žestokih kritika zbog stvaranja zaliha zaštitne opreme i cjepiva, a neki afrički čelnici upozoravali su da bi spor ritam donacija mogao dovesti do svojevrsnog "aparthejda" kad je riječ o cjepivima.

Bili su zaprepašteni i zabranom putovanja u Europu kada se u Južnoafričkoj Republici potkraj prošle godine pojavila omikron varijanta koronavirusa.

Napetosti u odnosima između dva kontinenta izazivaju i traume iz doba kolonijalizma, migracije i slabljenje demokracije u nekoliko afričkih zemalja, u kojima su se nedavno dogodili državni udari, uključujući Mali.

Europska komisija objavila je ovaj tjedan da će EU i Zaklada Gates uložiti preko 100 milijuna eura u idućih pet godina kako bi pomogla uspostavu Afričke agencije za lijekove, što će potaknuti proizvodnju lijekova i cjepiva na tom kontinentu s obzirom na to da ovisi o uvozu cjepiva.

Samo deset posto Afrikanaca u cijelosti je cijepljeno protiv koronavirusa.

Samo nešto više od pet posto lijekova i jedan posto cjepiva koje potroši 1,2 milijardi Afrikanaca proizvodi se lokalno.

EU želi pomoći Africi da proizvodi 60 posto cjepiva koja su joj potrebna do 2040. godine.

Europska investicijska banka (EIB) objavila je danas da će osigurati 500 milijuna eura jeftinih zajmova za afričke zemlje kako bi poboljšale svoje zdravstvene sustave.

- Ta kreditna linija trebala bi mobilizirati milijardu eura privatnih i javnih ulaganja, ističe banka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!