EU očekuje znatno slabiji urod kukuruza i suncokreta u Ukrajini

13.09.2022.

12:28

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: sasirin pamai / Shutterstock

Urod kukuruza u Ukrajini bit će ove godine manji za četvrtinu, a znatno će se smanjiti i urod suncokreta, izvijestila je agencija EU-a za praćenje poljoprivrednih resursa.

Urod kukuruza iznosit će 32 milijuna tona i bit će manji za 24 posto nego u prošloj godini i pet posto manji od petogodišnjeg prosjeka, objavio je MARS u ponedjeljak.  


Urod suncokreta smanjit će se za 15 posto, na 13,9 milijuna tona. U odnosu na petogodišnji prosjek bit će manji za dva posto. Ukrajina spada među najveće izvoznice suncokreta u svijetu.


- Zbog ruskog rata protiv Ukrajine smanjena je površina pod kukuruzom i suncokretom. Zato su naše prognoze proizvodnje obje kulture ispod petogodišnjeg prosjeka, unatoč dobrim izgledima za prinos, ističu u MARS-u.


Oko četiri posto površina pod kukuruzom, deset posto površina pod suncokretom i sedam posto proizvodnje soje nalazi se na područjima zahvaćenim ratom, dodaju.


Žetva ozimih kultura završena je, podsjećaju i dodaju da udio proizvodnje meke pšenice na ratom zahvaćenim područjima iznosi 22 posto, udio ječma 20 posto, a udio uljane repice 13 posto.


Analitičari pokušavaju izračunati koliko će žitarica Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih dobavljača, požnjeti i izvesti ove godine budući da rat protiv Rusije ne jenjava.


Europska agencija sastavlja procjene na temelju podataka ukrajinskog ministarstva poljoprivrede, uz izuzetak onih u ratnim zonama Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporižja, koje se temelje na podacima iz prethodnih godina, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!