EU odbacuje puč u Gabonu

31.08.2023.

15:41

Autor: M.M./HRT/Hina

EU odbacuje puč u Gabonu

EU odbacuje puč u Gabonu

Foto: Scott Ngokila / Reuters

Europska unija odbacuje puč u Gabonu i poziva sve strane na suzdržanost, rekao je u četvrtak šef diplomacije EU-a Josep Borrell.

Vojna hunta u srijedu je objavila da je preuzela vlast, a predsjednika Alija Bonga stavila u kućni pritvor. Pučisti su poništili izborne rezultate kojima je Bongo dobio treći mandat, a riječ je o osmom puču u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine.

Izazovi s kojima je Gabon suočen moraju biti riješeni u skladu s principima vladavine prava, ustavnog poretka i demokracije, rekao je Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Mir i blagostanje te zemlje, kao i regionalna stabilnost, ovise o tome, dodao je.

Naglasio je da je EU iznimno zabrinut zbog načina provođenja predsjedničkih izbora koji su prethodili puču.

Borrell je ranije u četvrtak tijekom susreta europskih ministara vanjskih poslova u španjolskom Toledu rekao kako su izbori u Gabonu bili obilježeni nepravilnostima.

Postoje vojni, ali i institucionalni pučevi u kojima se vlast preuzima bez oružja, namještanjem izbora. To je isto nepravilan način, rekao je Španjolac.

Gabonska hunta objavila je da je za prijelaznog vođu imenovala generala Bricea Oliguija Nguemu, a uspjeh ovog puča predstavljao bi kraj 56 godina duge vladavine obitelji Bongo u toj bivšoj francuskoj koloniji, zemlji koja je danas jedan od najvećih afričkih proizvođača nafte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!