14:39 / 12.04.2021.

Autor: Hina

EU odbacuje svaki pokušaj potkapanja razgovora

Pregovori u Beču

Pregovori u Beču

Foto: REUTERS / REUTERS

Europska unija odbacuje svaki pokušaj potkapanja razgovora o nuklearnom sporazumu s Iranom u Beču i traži objašnjenja o incidentu u tvornici za obogaćivanje uranija u Natanzu, izjavio je glasnogovornik šefa europske diplomacije Peter Stano.

- Svaki pokušaj potkapanja razgovora koji traju u Beču mora se odbaciti, rekao je Peter Stano na konferenciji za novinare Europske komisije i dodao da se moraju brzo razjasniti okolnosti incidenta u tvornici u Natanzu.

Objasnio je da službeno nitko nije proglašen odgovornim za incident te da treba razjasniti okolnosti, jer postoje razna tumačenja.

- Kada se utvrde činjenice, EU će odlučiti koje akcije poduzeti, rekao je.

Nakon prvog sastanka prošlog tjedna, pregovori se trebaju nastaviti ovaj tjedan u Beču kako bi se pokušalo vratiti Sjedinjenje Države u međunarodni Sporazum o iranskom nuklearnom programu (JCPOA) te istodobno privoljeti Iran da se vrati punom poštivanju odredaba od kojih je postupno odustajao kao odgovor na američko povlačenje.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i njegova ekipa koordiniraju razgovore u zajedničkom povjerenstvu JCPOA-e.

- Sporazum o iranskom nuklearnom programu je jako važan za stabilnost regije i diplomatsko rješenje mora se pronaći, inzistirao je Stano.

Incident u Natanzu u nedjelju dogodio se tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Izraelu, pri čemu je on ponovio predanost vlade američkog predsjednika Joea Bidena tom glavnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

Visoki američki dužnosnik za Reuters je rekao kako Washington nije sudjelovao u tom činu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu na ceremoniji u nedjelju nije se izravno osvrnuo na taj incident, ali je rekao kako je borba protiv nuklearizacije Irana ogroman zadatak.

U zadnjem desetljeću bilo je nekoliko slučajeva sabotaže u iranskim postrojenjima za koje Teheran optužuje Izrael.

Računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da su ga razvili SAD i Izrael, 2010. je otkriven nakon što je korišten u napadu na Natanz, uzrokujući pad sustava i prestanak rada centrifuga.

U srpnju prošle godine je u Natanzu izbio požar, a Teheran je tada objavio da je to također bio pokušaj sabotaže.

Iran je optužio Izrael i za ubojstvo Mohsena Fahrizadeha, smatranog čelnikom iranskog nuklearnog programa, u studenom prošle godine. Izrael nije potvrdio, ali ni odbacio da stoji iza tog čina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!