Odgođena odluka o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem nakon 2035.

03.03.2023.

Zadnja izmjena 15:42

Autor: Hina/HRT

Motor s unutarnji izgaranjem/Ilustracija

Motor s unutarnji izgaranjem/Ilustracija

Foto: Everyonephoto Studio / Shutterstock

Države članice u petak su odlučile odgoditi konačnu odluku o uvođenju zabrane prodaje novih vozila s motorima na unutarnje izgaranje nakon 2035., objavilo je švedsko predsjedništvo.

Konačnu odluku trebali su donijeti ministri za okoliš koji se sastaju sljedeći tjedan, 7. ožujka, a sada su zamjenici šefova stalnih predstavništava država članica (Coreper I) odlučili odgoditi to za neki naknadni sastanak Vijeća, objavio je glasnogovornik švedskog predsjedanja Vijećem EU-a Daniel Holmberg, ne navodeći razloge za odgodu.

Pregovarači Vijeća EU-a, koje zastupa države članice i Europskog parlamenta, postigli su krajem listopada prošle godine načelni dogovor o uredbi koja predviđa obveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035., što znači da se od tada više ne bi mogli prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Nakon toga, dogovor je sa svoje strane potvrdio Europski parlament na plenarnoj sjednici 14. veljače i preostala je još konačna odluka Vijeća da bi uredba stupila na snagu.

Zemlje članice koje su se protivile uredbi 


Međutim, u posljednje vrijeme počeli su se čuti kritični glasovi osobito u Njemačkoj i Italiji, dvije članice s vrlo jakim automobilskim industrijama, da je postavljeni rok preambiciozan i preuranjen.

Uz Italiju i Njemačku, rezerve prema ovoj uredbi imaju i Poljska i Bugarska. Ako bi Njemačka bila suzdržana, a Italija protiv, u Vijeću ne bilo dovoljno glasova za kvalificiranu većinu. Odluka u Vijeću može se donijeti ako za nju glasa najmanje 15 od 27 država članica, koje imaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Ni u Europskom parlamentu nije bilo uvjerljive većine. Za odluku je glasalo 340 zastupnika, 279 bilo je protiv, a 21 zastupnik bio je suzdržan. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Klub HDZ-a protiv odluke o zabrani


Nakon glasanja u Europskom parlamentu, priopćenjem se oglasio HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler koji je rekao da je klub HDZ-a u Europskom parlamentu glasao je protiv odluke o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. 

- Takva neodgovorna odluka neće pomoći zaštiti okoliša, a dovest će do gubitka tisuća radnih mjesta za europske industrije. Još gore, izvjesno je da će inzistiranje na prelasku isključivo na električne automobile uzrokovati i znatno poskupljenje novih vozila, rekao je Ressler.


- Učinkovito rješenje za smanjenje emisija CO2 ne može biti zabrana pristupačnih motora već pronalazak novih tehnologija i inovacija koje ne ugrožavaju industriju i potrošače, kao što su na primjer alternativna goriva, dodao je Ressler.

EPP poziva Vijeće EU-a da glasa protiv zabrane vozila na fosilna goriva


Zastupnički klub Europske pučke stranke pozvao je u petak države članice da glasaju protiv zabrane vozila s motorima na unutarnje izgaranje nakon 2035. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!