17:23 / 28.12.2020.

Autor: M.M./Hina

EU optužuje Rusiju da širi dezinformacije o europskim i američkim cjepivima

Ilustracija (REUTERS/Anton Vaganov/File Photo)

Ilustracija (REUTERS/Anton Vaganov/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell optužio je ruske javne medije da šire lažne informacije o europskim i američkim cjepivima protiv koronavirusa.
Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell optužio je ruske javne medije da šire lažne informacije o europskim i američkim cjepivima protiv koronavirusa u državama u kojima želi prodati svoje.

➡️ Počelo cijepljenje u Europskoj uniji  

- Ruski višejezični mediji pod kontrolom države otvoreno se rugaju zapadnim proizvođačima cjepiva, a to je u nekim slučajevima dovelo do apsurdnih tvrdnji da će ta cjepiva pretvoriti ljude u majmune, napisao je Borrell na svom blogu. Te su priče očito usmjerene na države kojima Rusi žele prodati svoje cjepivo Sputnjik V, dodao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, ne dajući konkretne primjere.

Ruski neovisni fond RDIF koji se bavi promidžbom cjepiva u inozemstvu još nije agenciji Reuters komentirao Borrellovo priopćenje, kao ni rusko ministarstvo zdravlja.

Kada je farmaceutska tvrtka AstraZeneca, koja na lijeku surađuje sa sveučilištem Oxford, u rujnu zaustavila klinička ispitivanja zbog neobjašnjene bolesti volontera, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Sputnjik V pouzdaniji jer se temelji na adenovirusu pronađenom u čovjeku, dok je britansko cjepivo "za majmune".

Ispitivanja cjepiva, koje uz pomoć bioinženjeringa koristi bezopasni virus obične prehlade u čimpanza kako bi ljudske stanice usmjerio na proizvodnju antitijela, nastavilo se nekoliko dana nakon odobrenja agencija za sigurnost lijekova.

Rusija je prošli tjedan poslala prvu pošiljku cjepiva u Argentinu s kojom je sklopila dogovor o dostavi 10 milijuna doza. Moskva je potpisala sporazume s nizom latinoameričkih i azijskih država za cjepivo stoji manje od 20 dolara po pacijentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!