EU osudio rusku informatičku špijunažu i prijeti sankcijama

24.09.2021.

14:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Špijunaža - ilustracija

Špijunaža - ilustracija

Foto: Melinda Nagy / Shutterstock

Europska unija je u petak osudila "neprihvatljivu" informatičku špijunažu Rusije protiv europskih političkih čelnika i razmišlja o mjerama za njezino sankcioniranje.

- Neke zemlje članice EU-a zapazile su zlonamjerne informatičke aktivnosti označene kao 'Ghostwriter' i povezale ih s ruskom državom, istaknuo je čelnik europske diplomacije Josep Borrell u priopćenju objavljenom u ime dvadeset sedam zemalja EU-a.

- Te su aktivnosti neprihvatljive jer žele ugroziti naš integritet i našu sigurnost, vrijednosti i demokratska načela te temeljno djelovanje naših demokracija (...) tako što omogućuju dezinformiranje i manipuliranje informacijom, upozorio je.

Napadi su bili upereni protiv parlamentarnih zastupnika, državnih službenika, političara, novinara i pripadnika civilnog društva, a izvodili su se pristupom u informatičke sustave, u osobne račune i krađom podataka, dodaje se u priopćenju.

Njemačka vlada je optužila ruske tajne službe za "phishing" napade ili mrežnu krađu identiteta na čijoj su meti bili njemački zastupnici i osudila je pokušaje utjecaja na njemačke parlamentarne izbore koji će se održati u nedjelju.

Njemačko pravosuđe vodi istragu zbog "sumnje u rad stranih obavještajnih službi".

- EU i njezine članice oštro osuđuju te zlonamjerne kibernetičke aktivnosti s kojima sve upletene strane moraju odmah prestati, istaknuo je Borrell.

- Pozivamo Rusku Federaciju da prihvati standarde odgovornog ponašanja zemalja u informatičkom prostoru. EU će se tom pitanju vratiti na idućim sastancima i razmislit će o uvođenju novih mjera, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!