11:49 / 18.03.2022.

Autor: HRT/Hina

EU podiže carine na indijski i indonezijski čelik

ilustracija

ilustracija

Foto: Aaron Josefczyk / REUTERS

Europska unija podići će carine uvoz proizvoda od nehrđajućeg čelika iz Indije i Indonezije zbog subvencija koje uključuju i potporu iz Kine.

Europska komisija provela je istragu i utvrdila da su indijska i indonezijska vlada subvencionirale kompanije povlaštenim zajmovima, carinskim olakšicama i jeftinom nabavom sirovina, dijelom zbog ograničenja njihovog izvoza.

Indonezijske proizvođače nehrđajućeg čelika subvencionirala je i Kina, koja je zauzvrat osigurala više indonezijskih sirovina nikla, utvrdila je Komisija. To je druga europska istraga o kineskom subvencioniranju inozemnih kompanija, ističe Reuters, podsjetivši da je EU 2020. uveo antisubvencijske carine na materijal od staklenih vlakana i proizvode kineskih kompanija i njihovih partnera u Egiptu.

Zato su indonezijskim i indijskim proizvođačima uvedene antisubvencijske carine na proizvode od hladno valjanog nehrđajućeg čelika po stopama u rasponu od 4,3 i 21,4 posto, objavio je u srijedu službeni bilten EU-a.

Bruxelles je kompanijama iz dvije azijske zemlje već uveo antidampinške carine

Indonezijskom IRNC-u uvedena je antisubvencijska carina od 21,4 posto, čime je ukupna carinska stopa porasla na 30,7 posto. Indijskim tvrtkama Jindal Stainless i Jindal Stainless Hisar uvedena je antisubvencijska carina od 4,3 posto, pa njihova ukupna carina sada iznosi 14,3 posto.

Nove carine stupile su na snagu u četvrtak, a cilj im je, kako kažu u EK, sanirati štetu nanesenu proizvođačima iz EU-a kao što su Acerinox i Outokumpu. Indonezija je priopćila da zaključci istrage EU-a nisu uzeli u obzir argumente i dokaze koje je njezina vlada iznijela u istrazi, a "jasno pokazuju" da Jakarta ne subvencionira industriju nehrđajućeg čelika, rekao je ministar trgovine Natan Kambuno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!