17:02 / 27.08.2020.

Autor: M.Š./Hina

EU podržao Izrael, razgovarat će o situaciji u Bjelorusiji

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europski ministri vanjskih poslova u četvrtak su u Berlinu dali podršku politici Izraela na Bliskom istoku.
Europski ministri vanjskih poslova u četvrtak su u Berlinu dali podršku politici Izraela na Bliskom istoku, izrazili solidarnost s Grčkom i Ciprom zbog krize na istočnom Mediteranu te najavili razgovore o krizi u Bjelorusiji i odnosima s Rusijom, rekao je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije izjavio je to nakon neformalnog susreta ministara Europske unije u formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje je 1974. održan prvi takav susret koji se organizira dvaput godišnje. 

Razgovarali smo s izraelskim ministrom Gabrielom Ashkenazijem o bliskoistočnom mirovnom procesu i široj regiji.

Pozdravili smo sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela kao važan napredak u normalizaciji odnosa na tom području, kazao je Gordan Grlić Radman, dodavši da EU podržava sve napore koje Izrael čini u regiji.

Hrvatski ministar se referirao na povijesni sporazum kojim su dvije države sredinom kolovoza normalizirale diplomatske odnose. 

Izrael je prema dogovoru tada suspendirao planove pripajanja velikog dijela Zapadne obale, a Emirati su postali treća arapska, a prva zaljevska država koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, nakon Egipta 1979. i Jordana 1994. godine. 

Većina bliskoistočnih država bojkotira Izrael od njegovog osnutka 1948. godine. 

Situacija u Bjelorusiji i na Mediteranu

Ministri će u nastavku dvodnevnog susreta na dnevnom redu imati i situaciju u Bjelorusiji s kojom nisu zadovoljni, naglasio je Grlić Radman. 

Razgovarat ćemo o načinu i mjerama koje će pridonijeti smirivanju napetosti i utjecanju na vlasti u Bjelorusiji. 

Ministar je podsjetio da je Europska unija izdvojila 53 milijuna eura za demokratske snage i civilno društvo u toj istočnoeuropskoj državi, izrazivši nadu da će te mjere pridonijeti boljem životu građana u Bjelorusiji i uspostavi demokratskog režima. 

Na sastanku će se razgovarati o odnosima Europske unije i Turske te situaciji na istočnom Sredozemlju na kojem traju napetosti između Atene i Ankare oko teritorija bogatog energetskim zalihama. 

Sve članice izražavaju solidarnost s Grčkom i Ciprom i nastoje riješiti sve napetosti koje postoje, poručio je Grlić Radman, pa zaključio da je Turska važna partnerica NATO saveza te da će se naći način kako bi se zadovoljile sve strane.

Europski ministri će drugog dana susreta u petak razgovarati o odnosima EU-a i Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!